EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Monika Lukešová

23. 06. 2011

1 komentář

Majetek je pro nás důležitější než život. Je to tak?

 


 

Data zjištěná průzkumem nás opravdu překvapila, protože v minulosti čísla dlouhodobě ukazovala přesný opak. Naštěstí však postupně doháníme vyspělé země západní Evropy, jako například Německo, Rakousko nebo Velkou Británii, kde životní pojištění představuje nedílnou součást finančního zabezpečení rodin,“ komentuje výsledky průzkumu Petr Svoboda, vrchní ředitel občanského pojištění České pojišťovny.

Kolem 60 procent dotázaných uvedlo, že jako hlavní důvod k pojištění je ochrana majetku. Avšak jako nejdůležitější podnět k uzavření pojištění respondenti zvolili, že pojištění ochrání jejich rodinu. Lidé měli totiž uvést tři hlavní důvody k pojištění a ještě vybrat ten nejdůležitější.

Poslední dobou je více brán v potaz rodinný aspekt, který klienti pojišťoven čím dál víc zohledňují. Další příčinou pro nárůst životního pojištění jsou hypotéky. Kvůli hypotéce si leckdy musíte sjednat i životní pojištění.

Cílem průzkumu také bylo zjistit, jaký názor na pojištění respondenti mají. Na otázku, které z výdajů by mělo převyšovat, odpovědělo 50 procent, že životní a úrazové pojištění by mělo být více zastoupeno než pojištění majetku. Avšak na dotaz: Jak si myslíte, že je to s poměrem výdajů za pojištění celkově v České republice? Přes 46 procent lidí odpovědělo, že majetek převyšuje životní a úrazové pojištění.

Z údajů ČAP vyplývá, že lidé v České republice vynakládají více peněz za životní a úrazové pojištění než za pojištění bydlení a vozidel, jak tomu bylo v minulosti.

REKLAMA

Podle dotazovaných by se však trend v pojištění měl měnit, ale nemění. Důvodem, proč si lidé začali více pojišťovat život než majetek je také zvýšení životní úrovně a dostupnosti hmotných statků. V minulosti vlastnilo nemovitost méně lidí než dnes. Když pak někdo byt získal do osobního vlastnictví, okamžitě si ho patřičně pojistil.

Pojištění života by mělo být důležitější než pojištění majetku. Na tom se shoduje polovina Čechů. Poměr mezi pojištěním majetku by měl být vyrovnaný podle 43 procent lidí a pouze sedm procent oslovených se domnívá, že převažovat by mělo pojištění majetku,“ doplňuje Petr Svoboda.

Kolik platíte měsíčně za pojištění? Já nevím

Mnoho respondentů netuší, kolik finančních prostředků měsíčně za pojištění vydává. Přes 60 procent lidí si myslí, že více platí za životní pojištění, než za pojištění majetku. Asi jedna třetina domácností nedokáže odhadnout své celkové roční pojistné.

To, že lidé netuší, kolik platí za své pojištění, souvisí i s finanční gramotností. "Jednou ze základních součástí finanční gramotnosti je ochota klientů věnovat dostatečnou pozornost informacím, které jim finanční instituce poskytují.Pokud si lidé nepřečtou, co mají ve smlouvě, sami se tak staví do nevýhodné pozice, která pro ně může mít nepříjemné důsledky," říká Pavel Zúbek tiskový mluvčí GE Money Bank, která se dlouhodobě věnuje finanční gramotnosti.

REKLAMA

Sumu za pojištění nakonec respondenti odhadli a odpovědi se dokonce shodují s realitou. Za pojištění bydlení se v průměru ročně platí 2 439 korun a za rekreační bydlení 1 712 korun. Nejčastěji lidé uzavírají pojistku s pojišťovacím agentem nebo makléřem přímo ve své domácnosti. Při výběru pojištění bydlení je pro skoro polovinu dotazovaných nejdůležitější, že je chrání i proti živelným pohromám.

Spokojenost souvisí se zabezpečením dětí

Aby byl člověk spokojený, tak podle průzkumu potřebuje pojistit své zdraví, rodinu a hlavně děti. Na otázku jaké všechny pojistky byste měl/a mít uzavřené, abyste se cítil/a klidný/á na spokojený/á, zvolilo přes 70 procent respondentů pojištění domácnosti. Z hlediska důležitosti však vede pojištění dětí a majetek se dostává až na páté místo.

Průzkum pro Českou pojišťovnu realizovala společnost TNS AISA v květnu roku 2011 na reprezentativním vzorku 1 412 respondentů. Šlo o lidi ve věku 18-65 let, kteří rozhodují nebo spolurozhodují o pojištění a současně mají sjednáno alespoň jedno životní nebo neživotní pojištění.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Matěj

    23 června, 2011

    Jaký praktický význam má tato informace (kromě PR pojišťoven)? Neměl by tento web sloužit spíše pro zprávy týkající se bydlení a praktickým radám?

    Odpovědět