EUR 25.320

USD 23.408

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.320

USD 23.408

Text: Luboš Svačina

04. 02. 2009

0 komentářů

Ministerstvo podpoří ekologické vytápění 10 miliardami Kč

 


 

Stávající podpora využívání ekologických zdrojů tepla


Ministerstvo životního prostředí (MŽP) se podpoře úsporných zdrojů energií věnuje již několik let. Prostřednictvím Státního fondu životního prostředí (SFŽP) poskytuje domácnostem dotaci na pořízení ekologických zdrojů vytápění. O dotaci si mohou požádat jak majitelé starších domů, kteří zvažují výměnu topného zařízení, tak majitelé novostaveb. Novostavby však v takovém případě musí splňovat předepsané energetické standardy. Pro oba typy staveb zároveň musí platit, že není možné je připojit na rozvod zemního plynu nebo veřejný teplovod.

Státní fond životního prostředí dotaci poskytuje zpětně, a to maximálně 18 měsíců od uvedení zařízení do trvalého provozu. Součástí žádosti je také ujednání, kde se žadatel zavazuje, že bude pořízené zdroj tepla využívat k vytápění minimálně po dobu deseti let od uvedení do provozu. Zájemci mohou při splnění stanovených podmínek získat až polovinu uznatelných nákladů viz. následující tabulka. 

Tabulka 1: Přímé dotační podpory

Název programu:   Maximální výše podpory
Investiční podpora environmentálně šetrných způsobů ohřevu
teplé vody pro byty a rodinné domy pro fyzické osoby
% uznatelných nákladů částka podpory
       
1.A.a kotle na biomasu   50 % 55 000 Kč
1.A.b. solární systémy na celoroční ohřev teplé vody, 50 % 55 000 Kč
1.A.c. solární systémy na přitápění a celoroční ohřev teplé 50 % 65 000 Kč
4.A tepelná čerpadla  země – voda, voda – voda 30 % 75 000 Kč
  vzduch – voda 30 % 55 000 Kč

Zdroj: Státní fond životního prostředí ( www.sfzp.cz ) 

V první kvartálu letošního roku SFŽP v tomto programu disponuje 40 miliony korun (za celý loňský rok to bylo cca 100 milionů Kč). O dotaci za výše uvedených podmínek lze však získat nejpozději 31. března 2009. Na současnou podporu úsporných zdrojů energie naváže od dubna nový, objemem mnohem větší program podpory.

Připravované změny

V rámci nového dotačního programu bude Ministerstvo životního prostředí podporovat nejen ekologičtější zdroje vytápění, ale rovněž masivním způsobem podpoří zateplování rodinných domů. Ministerstvo počítá, že na program podpory zateplování rodinných domů a výměnu neekologických zdrojů vytápění vynaloží, dosud nevídaných, 10 miliard korun. Zdrojem financí by měl být jednak prodej emisních povolenek a jednak fondy Evropské unie.  

Vzhledem k rozsahu celého programu nebude distributorem státních dotací již Státní fond životního prostředí, ale komerční banky, které se stanou partnery programu, a za administraci celého procesu dostanou od Ministerstva zaplaceno. Podle propočtů Ministerstva bude tento způsob distribuce efektivnější, "klientsky vstřícnější" a pro Ministerstvo také méně nákladný. Navíc klienti si budou moci v bance případně vyřídit také úvěr, kterým budou realizaci projektu financovat.

"Kontaktním místem žadatele nebude státní fond, ale bankovní ústavy. V tuto chvíli máme vyjednány tři banky, dohromady to dává asi čtyři tisíce poboček, které budou nabízet dotační program,"
řekl serveru Aktulane.cz k návrhu Martin Bursík, ministr životního prostředí.

Na tuzemském trhu disponuje nejširší pobočkovou sítí Česká spořitelna, jejíž tiskové oddělení spolupráci s SFŽP potvrdilo. "Česká spořitelna je o programu informována a konzultuje jeho parametry se zástupci fondu. Program zapadá do strategie ČS zaměřené na podporu úspor energie, a proto máme vážný zájem se do něj zapojit. Co se týče podmínek získání dotace, ty se stále ještě upřesňují, uvedla Hana Trhoňová z České spořitelny.

Ministerský návrh počítá s tím, že před spuštěním celého programu bude k dispozici seznam výrobců a technologií splňující ekologické standardy a na jejichž výrobky či řešení bude možné dotaci čerpat. 

"Když si ze širokého seznamu zájemce vybere, bude mít jistotu, že se dostane do parametrů programu," říká Martin Bursík. "U obnovitelných zdrojů jsou dotace zaměřené na všechny, které si umíte představit: solární systémy na ohřev vody, na přitápění, tepelná čerpadla nebo kotle na biomasu všech typů."

Ekologické zdroje tepelné energie (kotle na biomasu, tepelná čerpadla …), by měly do roku 2014 kompletně nahradit kotle spalující fosilní paliva. V současnosti podle ministerských statistik úhlím topí přibližně půl milionu domácností. Po 1. lednu 2014 by mohly tyto domácnosti být sankcionovány vyšší daní z nemovitostí.

Upozornění: O dotace z nového programu nebude možno žádat zpětně, tedy na akce zrealizované před jeho vyhlášením, proto pokud máte zájem o dotaci na již realizovaný projekt se žádostí určitě neotálejte! Naposledy bude možné zažádat k 31. březnu 2009.

Cíle programu

Realizace takto ambiciozního programu má hned několik cílů. Primárně, jak už bylo několikrát uvedeno, by díky zateplování domů mělo dojít ke snížení tuzemské spotřeby energie využívané k vytápění domácností a snížení emise škodlivin v ovzduší. Kromě zlepšení životního prostředí by však nastartování programu mohlo podle MŽP také pomoci snížit dopady nadcházející ekonomické krize a vytvořit pracovní místa pro pět tisíc lidí.

Své tvrzení dokládá bezpochyby zajímavou studií, kterou si nechala zpracovat britská vláda, a z které mimo jiné vyplývá, že z milionu eur investovaných do energetických úspor vznikne 13,5 pracovních míst. 10 miliard korun by tak údajně mohlo nepřímo vytvořit zhruba pět tisíc míst. 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *