EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Na hypotéku nechceme být sami

 


 

Člověk i s nadprůměrným platem si musí na slušné bydlení vzít hypotéku minimálně na dvacet let. Pokud ovšem nepomohou rodiče, náhoda nebo bohatý strýček.

Podle průzkumu ČSOB si k hypotéce často přizveme životního partnera. Mnoho lidí říká, že hypotéka je větší závazek než svatba. Manželství jde v dnešní době ruku v ruce s hypotečním úvěrem.

Průzkum ukázal, že za nejčastější důvod k pořízení vlastního bydlení považuje 67 procent respondentů manželství nebo vážný vztah. Dalším pádným důvodem k pořízení vlastního bydlení je touha mladých osamostatnit se od rodičů. Tuto možnost uvedlo 39 procent dotazovaných. Jen 26 procent považuje za dobrý důvod ke zlepšení bytové situace narození dítěte.

Každopádně přes dvě třetiny dotazovaných nechtějí být na hypotéku sami. Podle průzkumu 80 procent lidí si pořídilo nebo plánuje vzít si hypotéku s partnerem. Pouze 19 procent se nástrah v podobě hypotéky nebojí a berou si ji sami. A jen jedno procento si klidně vezme hypoteční úvěr se svým spolubydlícím.

Výhoda toho, že si hypotéku lidé berou ve dvou, není jen v tom, že partner v případě problémů pomůže se splácením, ale také možnost, vzít si vyšší hypoteční úvěr. Bonita se většinou posuzuje dohromady, nikoli jen podle jednotlivce. Problém nastává tehdy, když se partneři rozejdou. Pak jeden toho druhého vyplatí, anebo se nemovitost prodá. Utržené peníze si bývalí partneři po dohodě rozdělí. Naštěstí prodej nemovitostí s nesplacenou anuitou je dnes naprosto běžný.

REKLAMA

Nejdřív podle rodiny, pak podle práce

U většiny lidí má rodina přednost před prací. "Jen 15 procent Čechů by si pořídilo vlastní bydlení kvůli stěhování za prací. V ten okamžik budou raději dojíždět, což je přesný opak přístupu lidí například v Německu. Zajímavé také je, že jen 37 procent dotázaných uvádí jako důvod pro pořízení vlastního bydlení výhodnou situaci na trhu," říká Ivana Bohatcová, výkonná manažerka segmentu Bydlení a úvěry ČSOB.

Práce je směrodatná až při výběru lokality k bydlení. Výhodné spojení do práce z nového místa bydliště řeší 42 procent respondentů. Vysněnou lokalitu by volilo 22 procent lidí a blízkost svých příbuzných preferuje 17 procent.

Například v Německu a ve Švýcarsku si často lidé v produktivním věku byty či domy spíše pronajímají. A to právě kvůli práci. Na rozdíl od nás se Němci a Švýcaři raději za výhodnou prací odstěhují, než aby dojížděli.

Překvapivě lidé nepreferují při výběru vhodné hypotéky jen banky. Pouze 25 procent respondentů by si vzalo hypotéku u banky, kde má účet. Necelých 60 procent lidí si nejdřív prostuduje aktuální nabídku na finančním trhu, a pak se rozhodne, kde si hypotéku sjedná. Jen dvacetina dotázaných by využila pomoci specializované společnosti na hypotéky.

REKLAMA

Čtěte též: Potvrzeno: O bydlení rozhodují ženy, muži platí

„Průměrná výše hypotéky se v roce 2010 pohybovala na úrovni 1,67 milionu korun při nejčastější délce 25 až 30 let a při fixaci tři až pět let. Fixní úrokovou sazbu přitom správně preferuje 80  procent lidí. Ačkoli se nás totiž zájemci o hypotéku na variabilní sazbu ptají, vysvětlujeme jim, že pro ně přestavuje značné riziko. Variabilní sazba má totiž negativní dopad v možnosti téměř okamžitého růstu sazeb a tím pádem k růstu měsíční splátky, kterou by jejich rozpočet nemusel unést,“ doplňuje Bohatcová.


Průzkum ČSOB probíhal na konci loňského roku formou on-line panelu. Průzkumu se zúčastnilo 516 respondentů a byl realizován agenturou NMS.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *