EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Na půjčku už si lidé raději počkají, než aby měli peníze hned a dráž

 


 

 

Zhruba jen 40 procent lidí teď preferuje rychlejší půjčování peněz. Podle minulých průzkumů je to výrazné snížení. V minulých letech byla rychlost, s jakou klient obdrží půjčku, nejdůležitějším kritériem. Co nejdřív dostat peníze, tehdy preferovalo 60 až 70 procent nových žadatelů o půjčku.

"Zájemcům o půjčku tehdy vůbec nezáleželo na tom, za jakých podmínek a od koho si peníze půjčují. Hlavní bylo, mít peníze co nejdřív v ruce. A to pochopitelně vedlo k tomu, že se lidé často zadlužovali za velice nevýhodných podmínek," říká ředitel úvěrových rizik Provident Financial Tomáš Kolek.

Loni byl nejdůležitější přeplatek

V loňském roce v průzkumu nejvíce lidí odpovědělo, že je pro ně důležité,o kolik půjčku přeplatí. Téměř třetina respondentů uvedla, že se při rozhodování o nové půjčce řídí konečnou cenou, kterou za půjčku zaplatí. Přitom v roce 2009 takové kritérium bylo důležité jen pro osm procent lidí.

Kvůli přetrvávajícím finančním problémům takřka celého světa, mnozí začali o půjčkách přemýšlet a více se rozhodují na základě faktů a ne emocí. Například už si málo klientů finančních institucí půjčuje třeba na dovolenou nebo na drahé dárky. V popředí zájmu z hlediska půjček je hlavně bydlení, případně automobil.

Lepší orientaci v půjčkách měla také přinést evropská směrnice o spotřebitelském úvěru, podle které musí všichni poskytovatelé povinně udávat celkovou splatnou částku.

"Bohužel stále málo lidí se stará o to, jaké pokuty či sankce by následovaly v případě, že by se dostali do problémů se splácením, například v důsledku onemocnění či ztráty zaměstnání. Právě tyto dodatečné smluvní  pokuty ale mohou výslednou půjčku výrazně prodražit a jejich výši žádný zákon neřeší," doplnil Tomáš Kolek.

Jen 12 procent dotázaných zajímá, od koho si peníze půjčují. Pověst finanční instituce tedy překvapivě není důležitá pro 88 procent lidí. Většina institucí jsou členem České leasingové a finanční asociace. Musí tedy dodržovat stanovený kodex a klienti by se neměli setkat s nekalými praktikami.

 Zákon o spotřebitelském úvěru
 

  • Reklama na spotřebitelský úvěr musí obsahovat tzv. povinné informace jako např. RPSN, úrokovou sazbu, celkovou výši všech částek, které má spotřebitel zaplatit, nebo dobu trvání úvěrové smlouvy.
  • Zákon stanoví podrobný seznam informací, které je věřitel povinen poskytnout spotřebiteli s dostatečným předstihem ještě před uzavřením smlouvy. Stejně jako u reklamy se jedná např. o výši půjčky, RPSN, celkovou splatnou částku a dobu splácení. Spotřebitel je navíc oprávněn na vyžádání obdržet kopii návrhu smlouvy.
  • Věřitel je povinen s odbornou péčí posoudit schopnost spotřebitele splácet spotřebitelský úvěr. Tedy ověřit, zda žadatel má příjem a je skutečně schopen splácet případnou půjčku. Pokud věřitel tuto povinnost nesplní, hrozí mu pokuta do 2 000 000 Kč.
  • Spotřebitel může ve lhůtě 14 dnů bezplatně odstoupit od smlouvy o spotřebitelském úvěru. Do 30 dnů od odeslání odstoupení je potom povinen vrátit věřiteli jeho peníze.
  • Spotřebitel je oprávněn úvěr kdykoliv po dobu jeho trvání zcela nebo zčásti splatit. V takovém případě má právo na poměrné snížení celkové splatné částky. Věřitel pak má nárok na úhradu nutných nákladů. Přesahuje-li doba mezi předčasným splacením a sjednaným koncem úvěru jeden rok, nesmí výše těchto nákladů přesáhnout 1 % z předčasně splacené části celého úvěru. Pro půjčky kratší než jeden rok, nesmí výše náhrady nákladů přesáhnout 0,5 %.  

Zdroj: Provident Financial

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *