EUR 25.155

USD 23.470

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.155

USD 23.470

Text: Jana Zámečníková

Foto: sxc.hu

30. 01. 2023

0 komentářů

Nové byty loni zdražily o 10 %. Kam ceny zamíří dál?

 

Ceny nových bytů v Praze v loňském roce vzrostly téměř o 10 %. V posledním čtvrtletí loňského roku růst cen vystřídala stagnace. Podle developerů ale nelze ani letos očekávat plošné snížení cen. Problémy na straně nabídky navíc mohou způsobit jejich další růst.

Loading



 

Prodejní ceny se drží nad hranicí 150 tisíc korun

Nabídkové ceny nových bytů v Praze v posledním čtvrtletí loňského roku vzrostly meziročně o více než 7 % na 154 881 korun za metr čtvereční. V mezikvartálním srovnání ceny ale již stagnovaly. Prodejní ceny se meziročně zvýšily o téměř 10 % na 151 643 korun za metr čtvereční. Vyplývá to z tržní analýzy společností Trigema, Skanska a Central Group.

Ceny nových bytů rostly v první polovině loňského roku, ale ve druhé polovině růst přibrzdil. Ceny nových bytů podle analýzy letos sice neklesnou, určité oživení na trhu by ale mohlo přijít již letos na jaře.

Co brání poklesu cen? „Investoři a developeři se potýkají se zvýšením finančních nákladů, ve kterém se promítá skokové zdražení některých stavebních materiálů, prací a energií. Trojnásobně vzrostly i úrokové sazby. Vyšší jsou ceny pozemků, finanční a režijní náklady spojené s přílišnou byrokracií a příliš pomalými povolovacími procesy, na trhu je nedostatek lidských zdrojů ve stavebnictví. To všechno už investor v rámci výstavby hodně pocítí, a to je zároveň i hlavním důvodem, proč nelze čekat plošné snižování cen nových bytů,“ vysvětluje Marcel Soural, předseda představenstva investiční skupiny Trigema.

Prodeje klesly o 60 %

Developeři prodali v posledním čtvrtletí loňského roku v Praze 550 nových bytů, tedy stejné množství jako ve třetím kvartále. Celkem se tak v loňském roce prodalo 3 100 nových bytů, což představuje meziroční pokles zhruba o 60 %. Rok 2021 se 7 450 prodanými byty byl ale nejsilnějším rokem v novodobé historii, a to především kvůli nejistotě budoucího vývoje covidové situace, obavám z vysoké inflace a snaze bezpečně uložit své prostředky. V porovnání s rokem 2020 se prodeje propadly o 47 %.

REKLAMA

Pokles prodejů nových bytů jde ruku v ruce s poklesem zájmu o hypotéky v důsledku růstu úrokových sazeb a zpřísnění pravidel pro poskytování hypoték ze strany České národní banky (ČNB). Úrokové sazby jen v loňském roce vzrostly ze 3 % p. a. i na více než 6 % p. a. Zájemci o nové bydlení proto vyčkávají a své kupní rozhodnutí odkládají , až úrokové sazby opět klesnou. Podle některých ekonomů se mírného snížení sazeb dočkáme již letos.

„Zájem o nové bydlení je stále velký a nových bytů je na trhu dlouhodobě nedostatek. Lidé ale nyní při velmi drahých hypotékách a celkové nejistotě odkládají svá nákupní rozhodnutí. A to v posledním roce zásadně zpomalilo prodeje. Určité oživení trhu ale očekáváme už v jarních měsících. Zásadní oživení trhu pak očekáváme v příštím roce, kdy by se už úroky hypoték mohly snížit ke 3 % ročně. To už by měsíční splátky hypotéky mohly být i nižší než nájemné,“ říká Dušan Kunovský, zakladatel a šéf společnosti Central Group.

Nabídka se rozšířila, ale …

Developeři na konci loňského roku nabízeli v Praze 5100 nových bytů. V porovnání s rokem 2021, kdy developeři vyprodali téměř vše, se nabídka zvýšila o 79 %. Oproti roku 2020 se ale nabídka téměř nezměnila.

V posledním čtvrtletí se na trh dostalo pouze 950 nových bytů, a to je druhý nejhorší kvartální výsledek od roku 2017. Na konci roku se nabídka ustálila na úrovni dlouhodobého průměru, pro potřeby metropole je však stále nedostatečná. Bytů se také nadále povoluje velmi málo. Zatímco v roce 2021 se mohla rozběhnout výstavba téměř deseti tisíc jednotek, za minulý rok to bude zhruba o polovinu méně,“ uvedl Petr Michálek, předseda představenstva Skanska Residential a.s.

Nabídka by v letošním roce podle developerů měla zůstat stabilní nebo se dokonce ještě snížit. Snížení poptávky po nových bytech může navíc přimět některé developery k pozastavení další výstavby nových bytů, což by vedlo k dalšímu snížení nabídky. Jakmile v horizontu jednoho roku až dvou let (s poklesem úrokových sazeb zpět ke 3 %) dojde k obnovení trhu, skokově naroste poptávka, a omezená nabídka může způsobit další tlak na ceny,“ uvádí analýza.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *