EUR 25.265

USD 23.663

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.663

Text: Monika Lukešová

26. 10. 2011

1 komentář

Nový trend: děti zůstávají bydlet s rodiči až do třiceti let

 


 

Podle průzkumu ČSOB, který se uskutečnil letos v létě, děti zůstávají bydlet u svých rodičů čím dál tím déle. Není tedy výjimkou, když ve svém dětském pokojíčku bydlí lidé i přes třicet let. Často se stává, že do tohoto pokoje si mladí nastěhují i svého partnera, či partnerku.


Mladí mnohdy oddalují zajištění vlastního bydlení až do středního věku. Důvodem je pohodlnost, nepříznivá finanční situace nebo i rodiče.

Rodiče se tímto způsobem také často brání situaci, kdy děti odejdou a najednou po nich zbude prázdné hnízdo. Rodič pak musí v podstatě řešit svůj vlastní život, ale tím, že je dítě stále doma, snaží se tuto situaci oddálit,“ říká psycholožka Renata Míková.

Mladí lidé se pak po vážném vztahu začínají poohlížet až kolem třiceti let a rodinu plánují zhruba v 35 letech. Podle Renaty Míkové se lidé po třicítce hůře přizpůsobují rodinnému životu, protože mají již zaběhnuté standardy, které si do té doby vytvořili. Opouštění základní rodiny je pak pro člověka mnohem složitější. Během krátké doby si totiž člověk musí zařídit bydlení, sžít se s novou partnerkou nebo partnerem a postarat se o sebe najednou úplně sám.

I doma se musí platit

Příspěvek na domácnost rodiče po svých dětech většinou vyžadují, až když si sami začnou vydělávat. Pro necelých pět procent je mezníkem pro finanční příspěvek na chod domácnosti, studium na vysoké škole. I když rodiče po svých „dětech“ chtějí peníze na společné výdaje, částky jsou většinou velmi nízké a stále se vyplatí bydlet doma.

Devadesát procent rodičů požaduje po svých dětech příspěvek na domácnost až ve chvíli, kdy nastupují do prvního zaměstnání. Jen čtyři procenta rodičů je toho názoru, že by jim děti neměly na domácnost přispívat vůbec,“ uvádí Pavla Hávová, tisková mluvčí ČSOB.

Mamahotel je levný

Rodiče si většinou nechávají přispívat částkou 500 až 2 000 korun měsíčně. Navíc, když na „nájem“ jejich potomek nemá, bez problémů počkají, až sefinanční situace zlepší nebo mu dokonce poplatek odpustí.  Pro takové bydlení se vžil mezi mladými výraz „mamahotel“, teplé jídlo, levné ubytování a běžný úklid. To se u žádného jiného domácího nestane.

Vše postupně

Nejlepší je postupné opouštění základní rodiny. Například, když dítě začne studovat vysokou školu v jiném městě nebo na nějakou dobu odjede pracovat do zahraničí. Mladý člověk ví, že má určité zázemí, kdyby se mu nedařilo, ale už se staví na vlastní nohy.

Když se pak mladý člověk vrátí z ciziny nebo ze studií, většinou nechce bydlet zase s rodiči, ale snaží se najít si spolubydlící, ať už s přáteli nebo s partnerem, či partnerkou. U rodičů jim pak stačí strávit jeden nebo dva víkendy za měsíc.

O průzkumu

Průzkum pro ČSOB a Poštovní spořitelnu probíhal v červenci 2011 v celé České republice na reprezentativním vzorku populace. Účastnilo se ho 2000 rodičů a děti.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • V

    1 prosince, 2013

    Až teď jsem našla tento zajímavý článek,ale musím k němu něco napsat i když s dvouletým zpožděním.Libí se mi to slovo v názvu ,,trend“:D rozhodně za sebe můžu říci,že to trend nebyl a ani není.Dnešní ,,mladí“ si prostě nemůžou dovolit vlastní bydlení,rozhodně ne při dnešních platech.Tak se ani nedivte,že zůstávají u rodičů do 30 let.Na svůj domov by měly zhruba až po 30tce,pokud si samozřejmě dříve nepůjčí.A v dnešní době být zadlužený není taky žádná sláva,když se pak přeplatíte třeba o 50000 kč.Proto si někteří vyberou možnost zůstat u rodičů a platit menší částku na chod domácnosti,i když jim to třeba vadí kvůli svobodě a soukromí.Další možnost je jít do podnájmu,ale to se rozhodně nevyplatí pokud činí třeba 8000–10000 měsíčně.S takovou nenašetří už vůbec nic,leda kdyby měl ten člověk 20000 čistého­.A rozhodně nechápu ty ,,rodiče“ ,kteří si myslí že by jejich dětičky měly nebo musí odejít v 18 letech nebo hned po studiu.A jak asi, když nemají peníze a v dnešní době je malá šance dostat dobře placenou práci,nebo dostat vůbec nějakou?Pravdě­podobně jedině tehdy,pokud by to bydlení sami zaplatili.

    Odpovědět