EUR 25.320

USD 23.408

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.320

USD 23.408

Text: Šimon Finemon

03. 02. 2011

5 komentářů

O nemovitostech jinak

 


 

Retailový investoři mají spojeno investování do nemovitostí především s pořízením vlastního bydlení. Případně pak s nákupem bytu a jeho pronájmem či investováním do fondu zaměřeného na akcie společností z nemovitostního sektoru či tzv. nemovitostního fondu, který investuje přímo do budov, které pronajímá.

Ať již se jedná o jakýkoli typ investora, celosvětová ekonomická krize na něj nějakým způsobem dopadla. Nicméně pojďme se na tento dopad podívat poněkud z jiného úhlu pohledu.

Většina lidí, které nějakým způsobem zasáhla krize v nemovitostech, jsou ti, kteří spoléhají, že trh s nemovitostmi bude stále stoupat a cena jejich domu se bude zvyšovat. Řada lidí si vypůjčila peníze proti hodnotě svého domu, jinými slovy řečeno si vzala hypotéku. Teď má jejich dům nižší hodnotu, než peníze, které dluží. A to nejenom v USA, jak by se mohlo zdát. Realitou je tento stav i v tuzemsku. Jenže dokud dlužník hypotéku splácí, banka příliš tuto problematiku neřeší.

Lidé nemají nad svými investicemi kontrolu a jsou vydáni na pospas trhu. Mnozí majitelé domů, kteří jsou ještě schopni splácet hypotéku, se trápí tím, že hodnota jejich domu klesla. Sledují, jak hodnota jejich domu po odečtení dluhů a hypoték pomalu mizí. Jakmile ceny bytů klesnou, mají mnozí majitelé domů pocit, že přišli o peníze.

Někdy se tomu říká efekt bohatství. Vzhledem k inflaci, což není ve skutečnosti vzestup hodnoty aktiv, ale pokles kupní síly měny, si řada lidí myslí, že jsou bohatší, protože hodnota jejich domu zdánlivě stoupá.

REKLAMA

Efekt bohatství vychází z iluze o čistém jmění. Čisté jmění je hodnota vašeho majetku mínus vaše dluhy. Jakmile hodnota domu stoupne, většina lidí se domnívá, že stouplo i jejich čisté jmění. Čisté jmění je často odhad založený na názorech, nikoli na faktech. Hodnota domu je pouhý odhad. Jeho skutečnou cenu neznáte, dokud se dům neprodá. Tzn., že mnoho lidí klade příliš velký důraz na odhadní hodnotu svého domu, ale až po prodeji se dozví fakta o reálné ceně a reálné hodnotě.

Mnozí lidé si však už bohužel půjčili peníze proti údajné hodnotě svého domu (ručí svým domem), a pak dluží víc, než za kolik mohou dům prodat. Vzestup čistého jmění bývá často způsobený poklesem hodnoty měny. Hodnota domu nestoupá. Jen je ke koupi téhož domu zapotřebí více měny, protože vláda a centrální banka vlévají do systému stále více peněz, aby udržely hospodářství nad vodou a vytvářely příjemnou iluzi prosperity.

Existují dva důvody, proč investoři (do nemovitostí) investují: kapitálový zisk a tok peněz (cash flow).  Kapitálovým ziskem si míní zvýšení hodnoty aktiva. Nicméně toto zvýšení hodnoty může být způsobeno inflací a navíc je založeno na odhadu. Reálnou hodnotu kapitálového zisku (či ztráty) získáme, až investici prodáme. Když někdo např. koupí dům za 17 mil. Kč a doufá, že jej za nějaký čas prodá třeba za 20 mil. Kč, investuje kvůli kapitálovému zisku. Investování kvůli CF je investování kvůli příjmu. Logicky nám pak vyplývá, že investování kvůli CF je méně riskantní než investování kvůli kapitálovému zisku. Jsou samozřejmě i investoři, kteří investují jak kvůli kapitálovým ziskům, tak kvůli toku peněz. Investora investujícího do kapitálového zisku i CF, jako jediné kritérium návratnosti zajímá tok peněz, a to proto, že CF je jedinou návratností, která se dá reálně změřit (tedy pokud máme nějaké aktivum). 

Důvodem proč bankéři často požadují na nemovitost velké splátky, je prostě jen to, že nevěří v odhadovanou hodnotu. Při levnému věru a levných penězích vyletěly ceny za bydlení. Víc kupců (snadná dostupnost úvěru), znamenalo vyšší ceny. Jak ceny stouply, stouply i odhady nemovitostí. Mnozí lidé si brali půjčky na dům na základě nových odhadů. Koupili si pak nová auta, víkendové domy apod.  Pak se v balonu objevila trhlinka, malá dírka zvaná problém s rizikovými hypotékami. A bublina splaskla. V tom spočívá problém s využíváním názorů namísto faktů (CF) jako základu hodnocení. A neplatí to jen v případě nemovitostí, ale týká se to všech typů aktiv. Proto musíme při vyhledávání finančních informací vědět, je-li daná informace fakt nebo názor. Nerozumné jednání v oblasti financí bývá způsobeno mylným zaměňováním názorů za fakta.

REKLAMA

Nikdy nepočítejte peníze, když sedíte u stolu. Jestliže někdo řekne: „Můj majetek činí…“ nebo „Můj dům byl oceněn“, tak je jasné, že je to člověk, který počítá své peníze, když ještě sedí u stolu. Důvodem, proč nepočítat peníze, když sedíte u stolu, je to, že dokud jste u stolu, peníze vám nepatří. Jakmile od stolu odejdete, peníze ve vaší kapse jsou vaše peníze a můžete je počítat. Dnes miliony pracujících majících důchodový účet počítají své peníze a sedí přitom u stolu.

Zastáváme však názor, že než začnete investovat, je vhodné se dozvědět o oblasti, do které hodláte investovat co nejvíce.

Loading

Vstoupit do diskuze 5 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • v

    3 února, 2011

    Jo to je dost časté.
    Majitel bytu koukne do ralitního časopisu, vidí tam byt na prodej vedle v ulici. Hned si řekne, můj byt stojí stejně, možná dokonce i víc, protože má nové dlaždičky v koupelně a novou plastovou podlahu.
    A že některé ceny v realitních nabídkách jsou navíc naprosto nesmylné, prodávají se třeba několik let, si také spousta lidí nedokáže připustit.

    Odpovědět

  • Drako

    3 února, 2011

    Je to přesně tak jak píšeš, bohužel. Ještě je v tom podporují realitky, aby prodávajícího získali v rámci jako konkurenčního boje.Jenže to je krátkozraké a realitkám i prodávájícím se to vymstí úplným „provařením“ nemovitosti na realitních servrech a tudíž to neprodají nikdy, anebo ze ztrátou větší než kdyby nabídli reálnou cenu.

    Odpovědět

  • SROVNANI.INFO

    8 února, 2011

    Toto je zde v současnosti nejlepší článek …

    Odpovědět

  • kop

    15 února, 2011

    Hezký článek, ale jako bych ho už někde četl.. (že by Kiosaki?:-)). Nicméně nezpochybnitelná pravda je, že lidé se hodně opírají o to co se jim někde řekne (realitní makléři), anebo kde se co dočtou. V současnosti si myslím, že nabídky v realitkách jsou tak o 20% nadhodnocené a když chci koupit nemovitost, tak lidi nevědí co by za ni chtěli…:-).

    Odpovědět

  • Drako

    15 února, 2011

    v LN s ředitelem Remaxu, kde konečně nazval věci tak jak jsou. To jsem slyšel snad poprvé za 3 roky, že by zástupce nějaké RK popsal situaci na trhu realit tak jak je.Mimo jiné řekl, že RD v Praze nad 7 mega jsou naprosto neprodejné a rovněž tak větší předražené byty a to včetně starších. Dále uvedl, že ceny se musejí dostat na úroveň roku 2005 jinak je bez šance nemovitosti prodat.

    Odpovědět