EUR 25.320

USD 23.408

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.320

USD 23.408

Text: Luboš Svačina

13. 05. 2009

0 komentářů

Objem nesplácených úvěrů od prosince 2008 neustále roste

 


 

Na včerejší konferenci s názvem "Odpovědné zadlužování", představil Petr Kučera, výkonný ředitel společnosti Czech Credit Bureau, nový ukazatel vypovídající o kondici českého úvěrového trhu – Úvěrový barometr. Společnost Czech Credit Bureau technicky zajišťuje provoz Bankovního a Nebankovního úvěrového registru a disponuje statistikami o vývoji úvěrového portfolia jak komerčních bank a stavebních spořitelen, tak nebankovních institucí, jakými jsou například splátkové společnosti, leasingové společnosti atp. 

Podle březnových statistik Úvěrového barometru vzrostl objem poskytnutých bankovních úvěrů o 1,621 %, což je překvapivě nejvíce od července roku 2008. Příčinou tohoto překvapivého růstu může být podle Petra Kučery jednak velmi nízký objem nových úvěrů v lednu a únoru 2009 a jednak výrazný nárůst nových úvěrů u fyzických osob – podnikatelů (podobný objem nových úvěrů byl naposledy zaznamenán pouze v únoru minulého roku).

Tabulka 1: Nárůst objemu nových úvěrů



Zdroj: Úvěrový barometr, CCB

Průměrný objem nových úvěrů v prvním čtvrtletí 2009 byl o 22 % nižší než ve stejném období 2008, u hypoték byly tyto průměrné hodnoty nižší dokonce o 32 %.

V případě úvěrů na bydlení (hypoték a stavebního spoření) došlo sice v meziročním srovnání k poklesu objemu nově sjednaných úvěrů – konkrétně o 24 %, nicméně ve světle stávající situace na hypotečním trhu a v porovnání s výsledky za uplynulé měsíce se jedná o nejvyšší nárůst objemu nových úvěrů od října roku 2008. Statistiky hovořící o mírném oživení na hypotečním trhu korespondují s výsledky, jenž zaznamenal také náš březnový FINCENTRUM HYPOINDEX.
 
Bohužel také v březnu došlo ke zhoršení ukazatelů vypovídajících o platební morálce dlužníků českých bank a nebankovních institucí. Mezi nejrizikovější úvěrové produkty patří provozní úvěry, 
u kterých objem splátek 3 a více měsíců po splatnosti představuje již 7,745 % z objemu poskytnutých provozních úvěrů. Ve srovnatelném období předchozího roku to bylo pouze 3,317 %. 

REKLAMA

Tabulka 2: Ostatní úvěry po splatnosti


Zdroj: Úvěrový barometr, CCB

Provozní úvěry však představují jen přibližně 0,3 % z celkového objemu úvěrů evidovaných v Bankovním úvěrovém registru (BRKI). Daleko větší riziko představuje vývoj nesplácených spotřebitelských úvěrů. U spotřebitelských úvěrů činí objem splátek 3 a více měsíců po splatnosti 4,872 % z celkového objemu poskytnutých spotřebitelských úvěrů a v porovnání s březnem loňského roku došlo k nárůstu tohoto poměru o 0,9 %, tehdy to bylo 3,984 %. 

Ředitelka Samostatného odboru ochrany spotřebitele ČNB Helena Kolmanová, která na zmíněné konferenci vystoupila s příspěvkem na téma "Koncepce odpovědného zadlužování z pohledu ochrany spotřebitele v ČNB" zmínila, že na trhu je patrný nový nebezpečný trend, jakým je rostoucí počet dlouhodobě nesplácených kreditních karet. Komerční banky by měly být podle jejího názoru v tomto směru zodpovědnější a kreditní karty "nenabízet téměř každému."

U spotřebitelských úvěrů jsou podle statistik Bankovního registru klientských informací (BRKI) nejvíce rizikoví dlužníci ve věku 45 – 54 let, kde splátky 3 a více měsíců po splatnosti představují 5,5 % objemu úvěrů poskytnutých v této kategorii. 

REKLAMA

Co se týče hypotečních úvěrů, také v této kategorii dochází v posledních měsících k patrnému nárustu objemu splátek 3 a více měsíců po splatnosti. V březnu 2009 vzrostl objem opožděných splátek ku celkovému objemu úvěrů o 0,04 procentního bodu. Rostoucí trend posledních měsíců ilustruje graf č. 3.

Tabulka 3: Hypoteční úvěry po splatnosti


Zdroj: Úvěrový barometr, CCB

Rozhodně bude zajímavé sledovat jakým směrem se budou statistiky vyvíjet ve zbývajících čtvrtletích. Úvěrový barometr bude o nynějška vycházet v pravidelných měsíčních intervalech a bude čtenářům k dispozici na webových stránkách Czech Credit Bureau

„Úvěrový barometr přinese každý měsíc aktuální informace o vývoji úvěrového trhu. V současné době je založen na měsíčním sledování vývoje objemu úvěrových obchodů, které jsou evidovány v Bankovním a Nebankovním úvěrovém registru. Do budoucna plánujeme rozšíření barometru ještě o sledování počtu nových smluv a klientů, aby lépe vyjadřoval poptávku po úvěrech,“ naznačuje plány do budoucnosti Petr Kučera, výkonný ředitel společnosti CCB – Czech Credit Bureau

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *