EUR 25.265

USD 23.672

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.672

Text: Monika Lukešová

23. 08. 2011

1 komentář

Pět věcí, které byste si měli zjistit před koupí bytu

 


 

1. Lokalita, lokalita, lokalita

Pokud vybíráte nemovitost v místě, které úplně neznáte, pečlivě si oblast prozkoumejte. Je dobré podívat se do vybrané lokality v různou denní dobu a v pracovní den i o víkendu. Může se stát, že přes týden blízké nádraží zeje prázdnotou a o víkendu vám kvůli vlakům budou drnčet skleničky po babičce.

Okolí si projděte také bez realitního makléře, abyste si udělali přesný obrázek o občanské dostupnosti. Když je v inzerátu napsáno, že obchod je pouhých sto metrů od bytu, nemusí to být vždy pravda. Za vše hovoří známé cimrmanovské: „A kde leží ta parcela? Hned u trati. Na nádraží je to zkratkou přes les hodinku a půl!“

2. V paneláku se ticha nedočkáte

Velkým problémem panelových domů je hluk. Týkat se to může i některých cihlových domů, které byly postaveny svépomocí nebo přestavovány. Důležité je zjistit si, zda sousedi například nemají kuchyň vedle vaší ložnice a místnosti jsou odděleny pouze tenkou zdí.

Význam mají i plastová okna, zvlášť v Praze. Pokud má byt stará dřevěná okna, měla by tomu odpovídat i cena. Za nová plastová okna v celém bytě zaplatíte určitě přes 100 tisíc korun. Každopádně počítejte s tím, že v paneláku uslyšíte mnoho nežádoucích zvuků od sousedů okolo vás i z vedlejších pokojů.

3. Nevybírejte podle čtverečních metrů

Když vidíte v inzerátu, že byt má 80 m2, neznamená to, že bude vhodný například pro tříčlennou rodinu. Důležité jsou totiž dispozice celého bytu a výměra jednotlivých pokojů. Některé byty mají například velký obývák na úkor například ložnice. Také záleží na tom, zda je ve výměře bytu započítán i balkon, sklep, případně komora. Tím metry sice naskočí, ale plocha určená k bydlení je o to menší.

REKLAMA

4. Zkontrolujte si Katastr nemovitostí

Katastru nemovitostí si před koupí bytu zjistěte, zda je vlastníkem opravdu prodávající. Z katastru se také dozvíte, zda jsou na bytě například věcná břemena, předkupní práva nebo jestli jsou na nemovitost uvaleny nějaké exekuční příkazy.

V případě, že zjistíte nějaké nejasnosti ohledně dluhů a exekucí, raději se poohlédněte po jiné nemovitosti nebo vyžadujte přiměřenou slevu. Stejně tak vás mohou omezovat i věcná břemena, o kterých se prodávající „náhodou“ zapomněl zmínit. Věcné břemeno může být například právo doživotního bydlení nebo právo společné zdi. Navíc změna vlastníka nemovitosti nemá na věcné břemeno žádný vliv.

5. Stavte se na obecním úřadě

To, že vám někdo byt prodává, neznamená, že někdo jiný nemůže mít na této adrese nahlášeno trvalé bydliště. Navštivte obecní úřad, abyste si zjistili, zda nějaký cizí člověk nemá ve vašem budoucím domově hlášeno trvalé bydliště. Z toho by totiž mohlo vyplynout mnoho nepříjemných starostí. Důležité je, abyste tyto záležitosti začali řešit včas, tedy v době, kdy jste ještě nemovitost nekoupili.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Michal

    25 srpna, 2011

    Tohle je někde ověřené? Já totiž byl na obecním úřadě před koupí bytu a řekli mi, že to nejde z databáze zjistit. Tedy – že se dá zjistit kdo je hlášený v daném domě (čísle popisném), ale už ne ve kterém přesně v bytě. A protože to nešlo nijak zjistit, tak jsme to zkusili ošetřit alespoň v kupní smlouvě, kde prodávající prohlásil, že tam nikdo trvale hlášený není. nic jiného nás ani realitku nenapadlo…

    Odpovědět