EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Luboš Svačina

08. 12. 2010

0 komentářů

Plyn od nového roku podraží. Jak ušetřit?

 


 

Společnost RWE plánuje od ledna zvýšit ceny plynu pro domácnosti v průměru o 2,3 procenta. Důvodem zdražení je podle vyjádření společnosti z části dáno propadem kurzu koruny vůči dolaru, z části zdražením suroviny na světových trzích a z části také změnou poplatků za distribuci. Nejmenší pohyb ceny zemního plynu zaznamenají zákazníci RWE Energie, kterým cena vzroste o 1,6 procenta. Naopak největší nárůst cen se dotkne zákazníků Východočeské plynárenské, kde konečná cena naroste o 4,5 procenta.

Zvýšení průměrné ceny o necelé dvě a půl procenta znamená pro domácnost, která plyn využívá k vaření, ohřevu vody a topení, a za dodávky plynu ročně zaplatí zhruba 20 000 Kč, nárůst nákladů o necelých 500 Kč. Přičemž tento propočet by platil za předpokladu, že by se cena plynu do konce roku již neměnila. Ty se však mohou měnit ve čtvrtletních intervalech. 

Konkurence tentokrát zdražovat nehodlá

Společnost RWE jde svým zdražováním zemního plynu proti aktuálnímu trendu na trhu. Jeden z jejích největích konkurentů – společnost E.ON naopak oznámila, že její ceny pro domácnosti od ledna 2011 klesnou o 4,7 %.

Mezi další velké konkurenty RWE patří společnosti Pražská plynárenská, která již oznámila, že s cenou plynu pro domácnosti zatím hýbat nehodlá a společnost ČEZ. ČEZ začal s distribucí plynu teprve nedávno a své nové klienty láká na cenu o 5 % nižší, než za jakou dodává domácnostem plyn RWE. Také ČEZ o změně ceny v nejbližším časovém horizontu neuvažuje.

Jak ušetřit na energiích?  

Ceny energií dlouhodobě rostou a v podstatě existují dvě možnosti, jak omezit dopad rostoucích cen na rodinný rozpočet. Tím prvním a relativně nejjednodušším řešením je snížení spotřeby anebo přechodem ke konkurenci. Díky liberalizaci trhu nyní v České republice nabízí zprostředkování dodávky energií více než desítka společností.

REKLAMA

Na internetu naleznete několik webových stránek, které nabízejí bezplatné poradenství při výběru alternativního dodavatele, včetně návodů, jak přestup ke konkurenci zrealizovat. Zpravidla k tomu stačí jediné. Uzavřít smlouvu o dodávkách plynu s novým distributorem a ten již "odhlášení" klienta od původního dodavatele (na základě udělené plné moci) zařídí. I přesto, že přechod k alternativnímu dodavateli je pouze administrativním úkonem (nedochází k výměně "hodin"  ani jiných součástí distribučního zařízení), díky výpovědním lhůtám zákazník začne plyn odebírat za nižší ceny až po uplynutí výpovědní lhůty původního dodavatele, což zpravidla trvá 3 měsíce.

Jedním z těchto webů je server www.CenyEnergie.cz. Na těchto stránkách naleznete nejen porovnání cen obchodníků se zemním plynem, ale stejně tak tu naleznete kalkulačky umožňující porovnání nabídek dodavatelů vody, elektřiny a tepla. V modelovém příkladu jsme porovnávali ceny za dodávku plynu pro domácnost ve Středočeském kraji, jejíž spotřeba plynu byla 17,2 Mwh a plyn používá k vaření, ohřevu vody i topení. 

 

Výsledné kalkulace ukazují, že rozdíl v roční platbě může činit více než 2000 Kč (RWE vs. ČEZ). Bohužel databáze, se kterou kalkulačka pracuje, umožňuje pouze porovnání nákladů "zpětně" na základě aktuálních cen. Případné změny cen, ke kterým v uplynulém období došlo, nezachycuje. 

REKLAMA

Podle statistik serveru CenyEnergie.cz nyní zákazníci tuzemských dodavatelů zemního plynu platí za metr krychlový 20,84 Kč, což při přepočtu na jednu kilowatthodinu činí zhruba 4 koruny.

Kolik platí za plyn Evropané?

Ceny zemního plynu v jednotlivých evropských zemích monitoruje evropský statistický úřad – Eurostat. Podle Eurostatu ceny plynu v ČR jsou o něco nižší, než činí průměr EU. Bohužel data Eurostatu počítají pouze s cenou samotného plynu a nezohledňují fixní poplatky za distribuci. Podle těchto statistik patří Česká republika do skupiny zemí, jejichž obyvatelé platí za dodávky plynu o něco méně, než činí evropský průměr. Konkrétně na konci prvního pololetí to bylo v ČR 10,9 eur za jeden gigajoul a evropský průměr byl 11,1 eur/Gj. 

 
Zdroj: Eurostat;
Poznámka: ceny pro domácnost se spotřebou  10 – 100 000 Gj

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *