EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: Luboš Svačina

15. 12. 2009

0 komentářů

Pronájem zažívá renesanci

 


 

Ceny nemovitostí  během uplynulých měsíců výrazně poklesly, poptávka po vlastnickém bydlení však navzdory tomuto vývoji zůstala téměř beze změny. Banky přestaly půjčovat a ochota lidí k zadlužování se vytratila. Výsledkem nejistoty, která na trhu panuje, je příklon lidí k nájemnímu bydlení. Nastávající trend potvrzují jak inzertní časopisy a servery, tak realitní kanceláře. Jestliže před finanční krizí byl poměr mezi objemem zprostředkovaných nájmů a zprostředkovaných prodejů přibližně 50 na 50, tak nyní se se pomyslné misky vah začínají znatelně sunout právě na stranu nájemního bydlení.

"V současné době zaznamenáváme stoupající trend zájmu o pronájmy. Naopak poklesnul objem realizovaných prodejů, zejména z důvodu obtížnější dostupnosti hypoték a určitých obav potencionálních zájemců o koupi vlastní nemovitosti z budoucího uplatnění na trhu práce. Objem prodejů poklesl zhruba o 30% a objem pronájmů se zvýšil o 10%. Poměr uskutečněných transakcí je v poměru cca 60-40% ve prospěch nájemního bydlení," komentuje aktuální situaci na trhu Jaroslav Jírek, realitní makléř kanceláře RE/MAX Alfa.

Ještě výraznější rozdíl eviduje realitní kancelář ERA Reality, nebo realitní kancelář STING. „Podíl pronájmů ve větších městech roste, na uzavřených případech je poměr mezi prodeji a pronájmy 30 : 70. Hlavním důvodem zvýšeného zájmu o nájemní bydlení je nemožnost klientů profinancovat své vlastní bydlení,“ uvádí Jan Kunz, regionální manažer Realitní kanceláře STING. 

Rostoucí poptávka => rostoucí cena?

Dalo by se očekávat, že rostoucí poptávka po nájemním bydlení bude mít za následek pozvolný růst cen nájemného. Statistiky realitních kanceláří ani regionální statistiky podobné trendy nezaznamenávají. Spíše naopak. Ceny nájemného v některých lokalitách dokonce klesají. Jak je to možné? Důvod je jediný. Na českém trhu nájemního bydlení v současnosti převažuje nabídka nad poptávkou. A navíc jakýkoli náznak růstu cenové hladiny nájemného přivádí na trh další a další majitele nemovitostí, kteří se své nevyužité, či aktuálně neprodejné byty snaží nabídnout k pronájmu.



„Byť stoupá zájem o pronájmy, počet nových nemovitostí nabídnutých k pronájmu tento zájem výrazně převyšuje. Mnoho vlastníků nemovitostí po neúspěšném prodeji nabídne alternativně svou nemovitost k pronájmu,"
říká Jaroslav Jírek z REMAX a jeho slova potvrzuje také Jan Kunz z konkurenční realitní kanceláře STING. 

REKLAMA

"Nabídka je celkem pestrá, tím pádem neroste výše nájmů, i když poptávka narůstá. Lze předpokládat stagnaci výše nájmů i v příštím roce, největší zájem o pronájem je spíše u menších bytů 1+1 a 2+1. Poslední dobou lze zaznamenat nárůst poptávky o pronájmy bytů 3+1 u klientů, kteří z důvodu dluhů přišli o své vlastní bydlení a pronájem je jediná možnost, jak zajistit jednu ze základních potřeb člověka a tou bydlení je," uvedl Kunz. 

Jak se budou vyvíjet ceny v příštím roce?

Jakým směrem se vydají ceny nemovitostí a nájemného v následujících měsících potažmo letech? Z výše uvedených důvodů by se ceny nájemného neměly v následujících měsících, potažmo letech, nějakým zásadním způsobem měnit. Navíc určitý tlak na další pokles tržních cen by mohl vzniknout v důsledku ukončení regulace nájemného, které je v současnosti naplánováno na rok 2010 resp. 2012, a tedy dalším posílením nabídky.   

"Je velice těžké generalizovat, ale dá se říci, že prodejní ceny některých nemovitostí klesají, na druhou stranu řada nemovitostí v závislosti na lokalitě, nemovitosti samotné, občanské vybavenosti a dalších parametrech si svou cenu udržely nebo se mírně zvyšuje. Výše tržních nájmů poklesla z důvodu převyšující nabídky nad poptávkou. Domnívám se, že ceny nemovitostí obecně po určité době opět mírně porostou. Ceny pronájmů by mohly i v příštím roce pozvolna klesat a v budoucnosti spíše stagnovat," uvádí Jaroslav Jírek z realitní kanceláře RE/MAX.

"V Ostravě pozorujeme od poloviny roku 2009 stagnaci cen, která bude pokračovat až do poloviny roku 2010, kdy předpokládáme mírné oživení. Podle všech indícií je současná hladina cen nemovitostí spodní hranicí a nepřepokládáme další propad," komentuje situaci v Ostravě Pavel Lukaštík, jednatel realitní kanceláře ERA Partners (Ostrava).

REKLAMA

Otázkou do dalších měsíců také zůstává, jakým způsobem bude trh nájemního bydlení ovlivňovat poptávku po vlastnickém bydlení a tedy prodejní ceny nemovitostí. Je totiž dost dobře možné, že lidé vlivem nejistoty ohledně budoucích příjmů budou dávat častěji přednost nájemnímu bydlení, které je přece jen flexibilnější.

.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *