EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Text: Petr Zámečník

24. 04. 2009

0 komentářů

Radko Belada: Pro dotaci Zelená úsporám přijďte do banky

 


 

Finanční skupina Komerční banky se stala jednou z pěti finančních skupin, které mají možnost obsluhovat klienty žádající o dotace Zelená úsporám. Jaká je role Komerční banky v tomto dotačním programu?

Komerční banka stejně jako ostatní banky budou administrátory programu Zelená úsporám, což znamená, že budou na svých pracovištích informovat potenciální zájemce o účast v programu Zelená úsporám, budou jim předávat nezbytné materiály, přebírat od nich žádosti a ve finále procesu budou dotaci vyplácet.

Je s touto činností spojena i poradenská činnost? Klient, který si není jistý, zda má na dotaci nárok nebo co má pro její získání udělat, může se obrátit i na pracovníky banky?

Se základním dotazem se na pracovníky Komerční banky a Modré pyramidy samozřejmě obrátit může. Nepředpokládáme ale, že by naši pracovníci poskytovali detailní informace o specifikách jednotlivých dotačních titulů. Tato role je vyhrazena pro krajská pracoviště Státního fondu životního prostředí.

Jakou má klient výhodu, bude-li žádat o dotaci prostřednictvím banky a nikoli přímo na Státním fondu životního prostředí?

Základní výhodou je dostupnost našich poboček, protože 14 krajských pracovišť Státního fondu životního prostředí znamená jiné pokrytí než cca 560 pracovišť Komerční banky a Modré pyramidy stavební spořitelny. Jsme v daleko „menších místech“ a zájemce o tento program k nám bude mít určitě blíže.

REKLAMA

Zároveň si může na jednom místě vyřídit kromě dotace navazující financování formou EKO úvěru.

Jak bude probíhat přidělování peněz z programu Zelená úsporám mezi jednotlivé banky, které je budou dále poskytovat zájemcům o dotace?

Rozdělování peněz je v režii Státního fondu životního prostředí a bude probíhat formou tzv. „minitendrů“, v nichž se banky budou ucházet o určitou částku, kterou budou následně rozdělovat svým žadatelům o tento program.

Jak by měl postupovat klient, který by chtěl získat dotaci a nebude chtít využít úvěr? Má se obrátit spíš na Státní fond životního prostředí, nebo má spíše využít banku? Kde má větší šanci, že se svou žádostí uspěje?

Systém je nastaven v zásadě jako nároková dotace, a tedy kdo splní podmínky, neměl by být odmítnut, dokud nedojdou finanční prostředky. Z pohledu úspěšnosti by tak neměl nastat žádný rozdíl ani mezi pověřenými bankami ani mezi Státním fondem životního prostředí.

REKLAMA

Pokud žadatel má blíže do některé z našich poboček, je pro něj jednodušší tuto možnost využít. Pokud má složitější požadavek nebo se jedná např. o společenství vlastníků jednotek nebo bytové družstvo, tak bych doporučoval, aby se obrátil na krajské pracoviště Státního fondu životního prostředí.

Nejednou jsem se setkal s dotazem, kdy vlastník bytového domu má v domě i nebytové prostory. Je možné čerpat dotaci i na zateplení takovéhoto domu?

V programu je uvedena definice „stavba pro bydlení, ve které převažuje funkce bydlení“. Nicméně s tímto dotazem se obraťte raději na Státní fond životního prostředí, jaký konkrétní výklad tohoto pojmu fond bude uplatňovat.

Kdy začne Komerční banka a Modrá pyramida, případně další banky zapojené do programu, rozdělovat prostředky?

Záleží to na termínu dokončení výběrového řízení na tuto administrátorskou činnost. Předpokládáme, že všechny banky budou mít zájem, aby byl tento proces spuštěn v druhé polovině měsíce května, začátkem června tohoto roku.

REKLAMA

To znamená, že zájemce, který by chtěl o dotaci zažádat dříve, se musí obrátit pouze na Státní fond životního prostředí.

V tuto chvíli ještě nejsou všechny nezbytné kroky ani ze strany Státního fondu životního prostředí učiněny. V tuto chvíli je to obtížné takto říci, protože ještě neexistuje např. seznam odborných dodavatelů a technologií, který teprve vzniká.

Nicméně ano, v mezidobí, než se pověřené banky ujmou své činnosti, tak krajská pracoviště Státního fondu životního prostředí jsou tím místem, kam své žádosti nosit.

Státní fond životního prostředí již první žádosti přijal, přestože nejsou známy všechny podmínky, např. zmíněné seznamy dodavatelů a technologií. Není to rizikové pro žadatele, podávat žádost a plánovat zateplení v rámci dotačního programu, aniž by měli kompletní informace?

Nevím přesně, jak předání prvních žádostí proběhlo, nicméně toto je otázka spíše na Státní fond životního prostředí, jak s těmito žádostmi bude nakládat.

Jednou z podmínek přidělení dotací je, že zateplení, příp. výměna kotlů a další činnosti v rámci dotací, musí být dokončeny po 1. dubnu 2009. Zažádat lze jak před realizací, tak po ní. Jak dlouho po realizaci může člověk zažádat?

 V současné chvíli dostupné podklady SFŽP tuto lhůtu neřeší, tzn. předpokládal bych, že o dotaci může klient požádat kdykoli během trvání  programu Zelená úsporám. S tímto dotazem se také eventuelně obraťte na Státní fond životního prostředí.

Děkuji za rozhovor.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *