EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Petr Zámečník

05. 10. 2009

0 komentářů

Vánoce začínají ve stavebních spořitelnách

 


 

V současné době jsou stále úrokové sazby na spořících účtech vyšší než úrokové sazby na stavebním spoření. I po odečtení daně z příjmů z úroků může 2,5% sazbě na spořícím účtu konkurovat jen Wüstenrot – stavební spořitelna s variantou úroku 2,2 %. Pokud ale získáváte úrok 2,6 %, o setinku prohrává i ona.

Z titulu nižších úrokových sazeb na stavebním spoření než na spořících účtech se vyplatí vkládat prostředky na stavební spoření až k samotnému závěru roku. Nemluvě o platbě poplatků za uzavření smlouvy a vedení účtu, které do jejich zaplacení stavební spořitelně mohou nést (byť malý, ale lepší než žádný) výnos.

Výjimku z výhodnosti uzavírání smlouvy na konci roku vytvářejí nejrůznější akce stavebních spořitelen – jarní, letní, vánoční… Ty se ale opakují s železnou pravidelností a letošní podzim ukázal, že dokáže jedna akce plynule střídat druhou. Pořídit stavební spoření bez jakékoli akce se tak stává spíše neřešitelným úkolem než pravidlem.

A jaké akce stavební spořitelny aktuálně nabízejí?

Českomoravská stavební spořitelna

ČMSS nabízela do 30. září akci, v rámci níž mohl klient, který má smlouvu s úročením ve výši 3 %, přejít na některý z nových tarifů za zvýhodněných podmínek. Nyní, od 1. října, nabízí novou, shodou okolností naprosto identickou mimořádnou nabídku do 31. prosince.

REKLAMA

A v čem spočívá výhoda? Za běžných okolností zaplatíte při změně tarifu (což bývá nejčastěji ekvivalent navýšení cílové částky) poplatek ve výši rozdílu úroků, které jste od stavební spořitelny dosud obdrželi, a úroků, které byste obdrželi v případě, že nové (nižší) úročení máte od počátku trvání smlouvy. Při využití „mimořádné nabídky“ a přechodu k tarifům Invest nebo Perspektiv (úroková sazba z vkladů 2 %) nezaplatíte žádný a při přechodu k tarifu Atraktiv (úroková sazba z vkladů 1 %) zaplatíte polovinu – tedy 1/3 místo 2/3 dosud připsaných úroků.

Obdobný poplatek za změnu tarifu (resp. navýšení cílové částky, pokud se již původní tarif nenabízí) uplatňují všechny stavební spořitelny s výjimkou Wüstenrot – stavební spořitelny.

ČMSS nabízela do konce září též akci, v níž připisovala bonus ve výši poplatku za uzavření smlouvy. Obdobnou akci spořitelna zatím neuvedla.

Modrá pyramida stavební spořitelna

Modrá pyramida (zatím) žádnou vánoční akci nepředstavila.

REKLAMA

Raiffeisen stavební spořitelna

Raiffeisen stavební spořitelna pokračuje v akci pro mladé, která byla od počátku inzerována až do konce letošního roku. V rámci této akce mohou mladí (narození v roce 1990 či později, osobně nebo prostřednictvím svého zákonného zástupce) mohou získat úrokovou prémii ve výši úroků připsaných k 31. 12. 2010 – tedy dvojnásobný úrok za první rok (a kus) spoření. Podmínkou je uzavření smlouvy v tarifu S041 (spořící tarif s 2% úrokem) s cílovou částkou 200 – 500 tis. Kč.

V rámci Zelených úvěrů RSTS nabízí spořitelna do konce roku bonus ve výši 3 tis. Kč. Aby byl bonus připsán na účet stavebního spoření, musí být úvěr ve výši minimálně 300 tis. Kč.

Bonus ve výši 2 000 Kč může získat každý, kdo uzavře do konce roku smlouvu s cílovou částkou alspoň 200 tis. Kč a do konce ledna přštího roku naspoří alespoň 20 000 Kč. Kdo naspoří méně, ale zároveň více než 5 000 Kč, získá bonus 1 000 Kč.

Stavební spořitelna České spořitelny

Zatímco na jaře a v létě se Stavební spořitelna České spořitelny soustředila na novorozence a seniory, v rámci podzimní kampaně může získat bonus 1000 Kč každý… každý, kdo uzavře smlouvu s cílovou částkou nejméně 200 tis. Kč, vloží do konce roku min. 2 tis. Kč a stihne být mezi 100 tisíci prvními klienty.

REKLAMA

Sto tisíc se může zdát hodně. Při pohledu na statistiky Asociace českých stavebních spořitelen to už tak hodně ale není – jen v loňském roce bylo uzavřeno přes 700 tisíc nových smluv, přičemž v letošním jich klienti uzavřeli „zatím“ jen 280 tisíc.

Obr. 1: Počet nově uzavřených smluv o stavebním spoření


Zdroj:
AČSS

Wüstenrot – stavební spořitelna

Wüstenrot svou akci nazvala „Dárek pod stromeček“. Nabízí „klasickou“ úrokovou prémii ve výši 1 500 Kč pro klienty, kteří uzavřou smlouvu s cílovou částkou alespoň 200 tis. Kč nejpozději do 20. prosince 2009 a do stejného data uhradí poplatky za uzavření smlouvy a na účet vloží alespoň 10 tis. Kč. Nevýhodou je, že smlouvu v rámci této akce nelze uzavřít přes internet.

Není kam spěchat

Stavební spořitelny se vrhly do předvánočního boje o klienta s vervou. Klienti ale spěchat nemusí – mají dostatek času přinejmenším do poloviny prosince. A do té doby se možná proberou z letního odpočinku i další stavební spořitelny a jiné své akce dále rozšíří.

Uzavření nové smlouvy je vhodné předem dobře zvážit. Důležité je především si uvědomit, s jakým cílem má být smlouva uzavřena – zda především za účelem výhodného spoření, nebo s cílem čerpání úvěru. Rozvažujte pečlivě a nezapomeňte: Změna tarifu je drahá!

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *