EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Luboš Svačina

23. 11. 2009

1 komentář

Vztahuje se na vypořádání po rozvodu daň z převodu nemovitosti?

 


 

S manželkou jsme si pořídili byt na hypotéku, ale před několika měsíci jsme se rozvedli. Nyní jsme se domluvili, že v bytě zůstanu bydlet, manželka na mě převede svou polovinu a já budu hypotéku dále splácet. Chtěl bych se vás zeptat na 2 otázky.

1) Doporučujete takové řešení?
2) Vztahuje se na tuto transakci povinnost zaplatit daň z převodu nemovitosti? Bylo by řešením vypořádání závazků ještě před rozvodem?

Co s hypotékou a bytem po rozvodu/rozchodu?

První – nejjednodušší – řešení, které většinou rozvádějící/rozcházející se páry napadne, je, byt či dům prodat a z utržených peněz splatit hypotéku a případný zbytek si rozdělit. Závazek v takovém případě zanikne a oba bývalí manželé mohou začít žít "na novo".

REKLAMA

Jenže hypotéku zpravidla nelze předčasně splatit jen tak, ze dne na den, aniž by vás banka nepokutovala za předčasné splacení. Navíc ceny nemovitostí v uplynulých měsících klesly, takže se klidně může stát, že za nemovitost by v danou chvíli „utržili“ méně než kolik peněz do společného bydlení vložili. A tak zpravidla přichází na řadu výše uvedené řešení, kdy jeden z manželů zůstane v bytě bydlet a druhého případně "vyplatí".

Řada párů takto řeší porozvodovou situaci. Jedná se o přirozený způsob řešení, ale bohužel ani takové není bez komplikací. Banka totiž bude chtít od zůstanuvšího dlužníka doložit jeho bonitu a pokud klient neprokáže dostatečné příjmy, aby mohl hypotéku nadále pohodlně splácet, banka druhému z partnerů výstup z hypotéky nepovolí.

Tip: Více informací o možnostech ukončení či „vystoupení“ jednoho z partnerů ze společné hypotéky naleznete v článku Petra Zámečníka
„Rozvádíte se a máte hypotéku? Jak z toho ven?“

Daň z převodu nemovitosti

Vypořádání společného jmění manželů může dojít třemi způsoby. Nejelegantnějším způsobem je dohoda obou manželů, kde si oba určí jaký majetek komu zůstane. Pokud dohoda nepřipadá v úvahu, bohužel dost častý případ, provede vypořádání na návrh některého z manželů soud. Řízení o vypořádání společného jmění manželů se zahajuje podáním žaloby jednoho z manželů. Návrh na vypořádání je nutno podat nejpozději do 3 let po zániku manželství.

REKLAMA

V těchto dvou případech, kdy vypořádání proběhne do 3 let od rozvodu se žádná daň z převodu nemovitosti neuplatňuje.

"Základem systému majetkových vztahů mezi manžely je společné jmění manželů, které se řídí ustanoveními občanského zákoníku. Z
povahy společného jmění manželů vyplývá , že každý z manželů je nositelem všech práv a povinností plynoucích ze společného jmění ke společné věci, resp. ke společným věcem. V případě zániku těchto práv a povinností např. k nemovitosti na straně jednoho z bývalých spoluvlastníků, nenabývá druhý z nich práv a povinností k jiné nemovitosti ani její konkrétně určené části,"
upřesňuje Radek Lažatka z Ministerstva financí.

"Ke změně dochází pouze v tom smyslu, že jeden z dřívějších spoluvlastníků napříště vykonává práva a povinnosti k téže nemovitosti zcela samostatně a nedochází fakticky k žádnému převodu takovéto věci, která byla dříve ve společném jmění obou manželů. Z tohoto důvodu také ani nedochází v případě vypořádání společného jmění k nemovitosti, v důsledku něhož se jeden z manželů stává výlučným vlastníkem nemovitosti, ke zdanění daní z převodu nemovitostí," doplňuje Radek Lažatka.

Nedojde-li do tří let od zániku společného jmění manželů k jeho vypořádání dohodou nebo nebude-li do tří let od jeho zániku podán návrh na jeho vypořádání rozhodnutím soudu platí, že nemovitý majetek je v podílovém spoluvlastnictví obou bývalých manželů a že podíly obou spoluvlastníků jsou stejné.

A v takovém případě, pokud by následně jeden z manželů převáděl za úplatu svůj podíl na druhého z manželů, tak z uskutečněné transakce by již vyplývala povinnost, zaplatit daň z převodu nemovitosti.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Veronika

    21 ledna, 2016

    Dobrý den, mám podobný dotaz. S přítelem jsme postavili dům, měli jsme dost vlastních prostředků, ale i tak jsme si vzali hypotéku. Až poté jsme se vzali, dům tedy nebyl v SJM, ale v podílu. Přeúvěrovala jsem hypotéku jen na sebe a exmanželovi jsem vyplatila částku 480.000Kč. Nyní řeším daň z nabytí nemovité věci. Někde jsem četla, že jde vypočítat pouze z kupní částky – je tomu tak? Nerada bych platila daň z vlastního domu a ceny celé nemovitosti…Ne­existuje nějaká výjimka, když jsem si vlastně koupila svoji polovinu domu? Díky moc předem za odpověď.

    Odpovědět