EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Luboš Svačina

27. 11. 2008

0 komentářů

Začíná zima. Pozor na úrazy! Hlavně před vaším domem

 


 

Po obecním chodníku před vaším domem prochází chodec a na neodklizeném sněhu uklouzne a zlomí si nohu. Kdo bude odpovědným za vzniklou škodu? A kdo bude případně hradit náklady za ušlý zisk poškozeného, kdy nemohl docházet do zaměstnání?

I když se to zdá nelogické budete to vy, jako vlastník nemovitosti. I přesto, že v České zákonné úpravě neexistuje paragraf, který by vlastníkům přímo ukládal povinnost o chodník pečovat. Na druhou stranu však existuje zákonná norma, která říká, že odpovědný za škody vzniklé na přilehlém chodníku je vlastník nemovitosti. O zmíněné odpovědnosti hovoří zákon č. 13/1997 Sb. o veřejných komunikacích, konkrétně 4. odstavec paragrafu č. 27.

„Vlastník nemovitosti, která v zastavěném území obce hraničí se silnicí nebo s místní komunikací, odpovídá za škody, jejichž příčinou byla závada ve schůdnosti na přilehlém chodníku, která vznikla znečištěním, náledím nebo sněhem, pokud neprokáže, že nebylo v mezích jeho možností tuto závadu odstranit; u závady způsobené povětrnostními situacemi a jejich důsledky takovou závadu zmírnit.“

Zákon o pozemních komunikacích zároveň zmocňuje obce, aby stanovily nařízením rozsah, způsob a lhůty odstraňování závad ve schůdnosti místních komunikací a průjezdních úseků silnic.

Uvedené ustanovení se samozřejmě netýká pouze neodklizeného chodníku, ale také například pádu uvolněných součástí domu, námrazy ze střechy apod. Přičemž se může jednat jak o škody na zdraví, tak na majetku (zaparkovaných aut).

REKLAMA

Není divu, že podobná formulace je ze strany vlastníku nemovitostí velmi často kritizována. Vlastníci například nechápají, proč by měli mít zodpovědnost za škody, které vznikly na veřejném majetku, proč by se měli o chodníky starat, když v jiném případě za jeho dočasné využití musí platit (oprava domu a stavba lešení na chodníku – veřejné komunikaci). Nejasnosti panují rovněž o tom, jak o komunikaci pečovat například v případě vytrvalého sněžení, kdy není v silách vlastníka „závady na schůdnosti“ permanentně odstraňovat.

Nejen na základě uvedených výhrad podal v prosinci loňského roku Senát České republiky Návrh na změnu zákona o pozemních komunikacích, resp. úplnému vypuštění odstavce č. 4 § 27 a přenesení zodpovědnosti za škody na vlastníka pozemku. V důvodové zprávě senátního návrhu se mimo jiné píše: „Už sama skutečnost, že vlastník nemovitosti má odpovídat za škody, vzniklé na přilehlém chodníku, který mu nepatří, je absurdní a je v rozporu s civilistickou zásadou, že za své vlastnictví odpovídá především vlastník.“  

Nicméně pozměňovací návrh nebyl dosud přijat (se změnami nesouhlasily například obce), a tak odpovědnost za případné škody stále nese majitel (případně majitelé) nemovitosti sousedící s komunikací. Těm nezbývá než nakoupit nové nářadí, teplé spodní prádlo a vyhlížet první vločky. A především zvážit pojištění odpovědnosti vyplývající z vlastnictví nemovitosti. O podmínkách jeho sjednání a cenách napíšeme příště.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *