EUR 25.235

USD 23.713

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.235

USD 23.713

Text: Luboš Svačina

22. 05. 2009

0 komentářů

Zapojení bank do programu Zelená úsporám. Již brzy

 


 

Banky ucházející se o účast v programu Zelená úsporám šturmují. Program sice již formálně běží od 21. dubna, nicméně k ostrému spuštění v plánovaném rozsahu toho zbývá ještě spousta doladit. Samotný Státní fond životního prostředí disponuje pouze 14 krajskými pracovišti v rámci celé České republiky, proto plnohodnotné zapojení bank s jejich pobočkovými sítěmi do administrace Programu je pro jeho úspěch klíčové.  

Státní fond životního prostředí (SFŽP), který má na starosti fungování celého programu Zelená úsporám, byl nucen vypsat výběrové řízení, ve kterém měly být jednotlivé banky posuzovány z pohledu důvěryhodnosti. Teprve po řádném ukončení výběrového řízení mohou banky začít plnit svou roli v programu Zelená úsporám. 

Které banky budou spolupracovat na programu Zelená úsporám?

Výběrové řízení dosud neskončilo, nicméně je téměř jisté, že všech pět bank, jenž projevilo zájem o účast v programu a ve stanoveném termínu předložilo požadované dokumenty, bude na programu participovat. Jedná se o finanční skupinu Komerční banky (včetně poboček Modré pyramidy), České spořitelny (včetně Stavební spořitelny České spořitelny), ČSOB (Poštovní spořitelna, Českomoravská stavební spořitelna), UniCredit Bank a LBBW Bank.


"Svou účast v tendru zvažovala ještě jedna z českých bank, nicméně na poslední chvíli od svého záměru upustila a nyní údajně svého kroku lituje,"
uvedl Petr Štěpánek, ředitel Státního fondu životního prostředí, v rámci panelové diskuze k programu Zelená úsporám, jejímž organizátorem byla konzultantská společnost Mmd.

V programu Zelená úsporám má být v letech 2009 – 2012 rozděleno až 25 miliard korun, což je sama o sobě pro komerční banky velice zajímavá suma, nicméně další potenciál banky vidí také v možném financování účasti samotného klienta. Program je nastaven tak, že žádná z dotací není vyplácena ve 100% výši pořizovacích nákladů, klient musí vždy část nákladů hradit ze svého. Proto banky kromě technické přípravy procesu příjmu žádostí a komunikace se Státním fondem životního prostředí připravují speciální produkty, které budou navázány na "zelený" program. 

Rozšíření standardní produktové nabídky úvěrů

Podle dosavadních vyjádření zástupců bank budou klientům často nabízeny za zvýhodněných podmínek (bez poplatku za vyřízení úvěru, nižší úrokové sazby apod.), případně bude klientům tato úvěrová nabídka dostupnější, než standardní úvěry. Bankéři totiž vycházejí z myšlenky, že klientovi, jenž díky dotaci dosáhne větších úspor na energiích, zbude více peněz na pravidelné splátky úvěru a tím pádem se stává méně rizikovým, než je tomu v případě běžné klientely.

REKLAMA

Nyní banky začínají masivně školit své pobočkové pracovníky, kteří budou přicházet do styku se zájemci o státní dotaci. Zde je nutno zmínit, že od pracovníků poboček nemohou potenciální žadatelé očekávat kompletní poradenství ohledně programu Zelená úsporám. Banky v tomto procesu budou působit pouze jako administrátoři. Budou pouze přijímat žádosti a po úspěšném schválení budou vyplácet odpovídající částky plnění. Viz. schéma popisující celý proces.

Schema 1: První fáze procesu podání žádosti

Schema 2: Druhá fáze procesu – realizace a čerpání  

Zdroj: Prezentace Vladimíra Vojtíška (ČSOB, Poštovní spořitelna)  z konference "Setkání specialistů Fincentra na bydlení"

Jak jsou na tom jednotlivé banky?

REKLAMA

Česká spořitelna předpokládá, že by mohla s příjmem žádostí začít již za měsíc. Produktová nabídka úvěrů navázaných na program Zelená úsporám zatím nebyl představen, nicméně Česká spořitelna počítá s určitými zvýhodněními pro účastníky projektu.

UniCredit Bank podle vyjádření Jakuba Dusílka, ředitele segmentu retailového bankovnictví, začne příští týden s proškolováním interních školitelů, kteří budou následně proškolovat přepážkové pracovníky. Také UniCredit Bank připravuje speciální nabídku navázaných produktů, nicméně konkrétní nabídku zatím nezveřejnila. Podle slov Jakuba Dusílka banka s největší pravděpodobností vyjde klientům vstříc příznivějším nastavením parametrů pro posouzení bonity.

Komerční banka již částečně odtajnila svou nabídku Eko úvěrů, což jsou vlastně standardní úvěrové produkty, ovšem za poskytované za zvýhodněných podmínek.

"Klienti žádající o některý z EKO úvěrů budou mít vyřízení úvěru zdarma a navíc získají zvýhodněnou úrokovou sazbu na úrovni kampaňových slev," upřesnil plány Komerční banky Radko Belada, vedoucí útvaru pro retailové bankovnictví Komerční banky.

REKLAMA

Vyjma hypoték bude Komerční banka nabízet tyto úvěry již od 30 000 Kč, přičemž pokud je klient bonitní, tak až do částky 250 000 Kč není vyžadováno ručení k úvěru. Velkou výhodou je také možnost úvěr bez sankcí předčasně (částečně nebo zcela) splatit. Součástí nabídky je také pojištění úvěru proti neschopnosti splácet po celou dobu splatnosti úvěru zdarma. 

ČSOB plánuje do projektu zapojit také pobočkové zaměstnance Poštovní spořitelny, Hypoteční banky a obchodní zástupce Českomoravské stavební spořitelny. Za stávající situace by skupina ČSOB podle slov Bedřicha Štogla, ředitele EU centra ČSOB, chtěla začít s příjmem žádostí mezi 15. červnem a 1. červencem.

Rovněž skupina ČSOB připravuje speciální produktovou nabídku, konkrétní obrysy zatím sděleny nebyly. Nicméně banka zatím nepočítá s úrokovým zvýhodněním navázaných produktů, pouze předčasná splátka úvěrů (v částce přiznané dotace), a to včetně hypotéky, by měla být zdarma.

LBBW Bank se rovněž intenzivně připravuje na spuštění procesu přijímání žádostí. Termín, kdy by zaměstnanci banky měli být připraveni žádosti od klientů přebírat zatím stanoven nebyl, ale nebude se příliš lišit od konkurence. Nabídka produktů a případné zvýhodnění zatím nebylo specifikováno.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *