EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Monika Lukešová

05. 12. 2011

2 komentáře

Závist, insolvence a exekuce: nejčastější problémy dlužníků

 


 

Ze statistik projektu Dluhové poradenství vyplývá, že za letošní tři čtvrtletí se lidé obrátili na občanské poradny celkem s 17 653 dotazy.  Přitom nejvíce se s dluhy potýkají obyvatelé ze Středočeského a Moravskoslezského kraje.

Nejčastěji mnohé trápí zadlužování, osobní bankroty a práva a povinnosti dlužníků. Oproti minulému roku se celkový počet dotazů zvýšil o 4 377.


Podle ředitele Asociace občanských poraden Stanislava Skalického jsou žádosti na oddlužení náročnější na zpracování, protože případy jsou stále komplikovanější i v souvislosti s tím, že počet věřitelů u jednotlivých případů roste. Oddlužení se pak nedá vyřešit během jednoho sezení, ale často je jich potřeba i sedm až deset.

Závist je nepřítel rodinného rozpočtu

Příčiny zadlužení jsou různé. Často jde třeba jen o snahu dosáhnout životního standardu, jako mají ti, co jsou na tom lépe, ať už jde o sousedy nebo příbuzné. Dotyčný se pak zadluží jen kvůli tomu, aby měl podobně vybavený byt, jako jeho sok.

Častým důvodem návštěvy občanských poraden souvisí s exekucemi, kdy jsou vymáhány nepřiměřeně vysoké částky při porušení pro spotřebitele nevýhodně nastavených smluv o půjčce. Podle Skalického může taková smlouva způsobit předlužní, které se pak promítne zejména do bytové situace, rodinných a partnerských vztahů.

REKLAMA

Do dluhových problémů se začíná dostávat i střední vrstva, proto často dluhy souvisí i s hypotékou. Dobré je mít nějakou finanční rezervu pro případ ztráty zaměstnání nebo narození dítěte.

Bez aktivního přístupu se dluhů nezbavíte

Návštěvy občanských poraden zabývajících se dluhy jsou bezplatné. Jejich pracovníci však problémy dlužníka nevyřeší sami. Důležitá je aktivní spolupráce. Řešení se často hledají velmi obtížně a může také dojít na hledání sporných bodů ve smlouvách o úvěru. Pak přichází na řadu žaloba a soud.

Asociace občanských poraden dlouhodobě spolupracuje v  oblasti dluhové problematiky s  pražskou radnicí, která má zájem na řešení problémů zejména sociálně slabších jedinců a rodin s dětmi, které jsou nejvíce ohrožení předlužením.

„Chceme se zaměřit především na prevenci v této oblasti, tak abychom pouze neřešily problémy občanů, kteří už vězí hluboko ve svých problémech s dluhy a velice těžko se pro ně hledají cesty vedoucí ke zlepšení jejich situace. Považujeme za důležité zvýšit úsilí v upozorňování a varování veřejnosti před riziky, které nejčastěji vedou k předlužení. V této oblasti chceme využít také zkušeností neziskových organizací, které se touto problematikou zabývají,“ uvádí náměstek primátora hl. m. Prahy Jiří Kabický.

REKLAMA

Počet osobních bankrotů stále roste

V listopadu byl počet podaných návrhů na osobní bankrot rekordní a dosáhl 1 723. Což je o 201 více než říjnu letošního roku, ale o 754 více než v listopadu loňského roku.

Pouze v srpnu letošního roku bylo vyhlášeno více osobních bankrotů za jeden měsíc než v listopadu. Počet osobních bankrotů i nadále sice roste, ale jejich meziroční dynamika se postupně snižuje. V roce 2009 bylo průměrné tempo růstu 260 %, o rok později 173 % a za jedenáct měsíců letošního roku již jen 92 %,“ řekla Věra Kameníčková, vedoucí analytického oddělení společnosti CCB – Czech Credit Bureau.

Graf: Osobní bankroty

Zdroj : Insolvenční rejstřík, vlastní výpočty CCB – Czech Credit Bureau, a. s.

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • tom

    5 prosince, 2011

    \“…ale jejich meziroční dynamika se postupně snižuje.\“ To si pani vedouci dela srandu, ne?! Nechci bejt neslusnej, ale s takovym pristupem si muze svoje analyzy strcit do analu. Z toho grafu je jasne videt, ze pocet prakticky linearne roste, takze dynamika zustava konstantni. Dokonce mi ta krivka prijde lehce konvexni. Jasne, ze vyjadreno v procentech se to snizilo z 260 na 92, jenze vyjadrovat to v procentech mi v tomhle pripade prijde extreme zavadejici!

    Odpovědět

  • pf

    6 prosince, 2011

    njn pani vedouci ma problemy s matematikou 🙂 zjednoduseny priklad: rok 2009-1000bankrotu, 2010-2000bankrotu, 2011-3000bankrotu. Dynamika rustu je konstatni a to prirustek 1000/rok. Ale pani tvrdi ze v roce 2010 byl mezirocni prirustek 100% ale v roce 2011 uz pouze 50%, coz je sice pravda ale rozhodne to neznamena ze se tempo rustu se snizuje :)))))

    Odpovědět