EUR 25.320

USD 23.408

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.320

USD 23.408

Text: Luboš Svačina

08. 08. 2008

0 komentářů

Že by se hypotečním bankám začalo blýskat na lepší časy?

 


 

 V loňském roce sjednali hypoteční banky působící na českém trhu hypotéky v celkovém objemu přesahující částku 140 miliard Kč, což v porovnání s rokem 2006 znamenalo neuvěřitelný nárůst o 41 %. Do letošního roku proto bankéři vstupovali s neméně ambiciózními plány. Co jiného také čekat od manažerů…hovořilo se o dalším růstu v řádu deseti až dvaceti procent.
 

Po prvním měsících letošního roku však přišlo kruté vystřízlivění. Prodejní výsledky u většiny bank stěží dosahovaly objemu předchozího roku. Spíše však byly nižší. Nehovoříme-li o bankách s minimálním tržním podílem – z malých čísel se roste daleko snáz.  

V podstatě jedinou bankou z vrchních TOP 4 (Česká spořitelna, Komerční banka, Hypoteční banka a Raiffeisenbank), která může prohlásit letošní rok za úspěšnější byl ten loňský je Raiffeisenbank a z části určitě také Komerční banka. Aktivitu v oblasti hypotečních úvěrů razantně utlumila Česká spořitelna a ani Hypoteční bance se loňská čísla vylepšovat nedaří.  

Nutno dodat, že Jan Sadil, generální ředitel Hypoteční banky, patřil na začátku roku k těm opatrnějším optimistům, který předpovídal, že trh poroste maximálně 10% tempem. Nyní, kdy jsou k dispozici pololetní výsledky za celý hypoteční trh, Jan Sadil svůj odhad ještě zpřesnil, když uvedl, že v letošním roce by mohly všechny hypoteční banky poskytnout hypotéky v celkovém objemu 125 až 130 miliard Kč. V porovnání s loňským rokem se jedná 10% propad. Avšak "propad" v uvozovkách. Plánovaný objem poskytnutých úvěrů v řádu desítek miliard korun bankám stále přináší více než zajímavý zisk.  

„V našem odhadu vycházíme ze znalostí vývoje trhu v předchozích letech a vývoje v prvním pololetí letošního roku, kdy banky poskytly hypotéky za téměř 60 miliard korun.“uvedl Jan Sadil.

REKLAMA

Důvodů vysvětlujících současný "propad" je velké množství. Ať už se jedná o tolikrát vzpomínané zvyšování DPH na začátku letošního roku, rapidní zvyšování úrokových sazeb v průběhu letošního prvního pololetí, zmenšující se nabídka cenově dostupného bydlení, ale také vysoká srovnávací základna resp. vysoce nasazená laťka v loňském roce.  

Laurent Goutard, generální ředitel Komerční banky, za poklesem hypotečního trhu vidí, krom již zmiňovaných faktorů, také psychologické důvody: "Lidé kvůli zprávám z finančních trhů v současnosti hypotéky odkládají na pozdější dobu," uvedl. 

Do těchto, pro bankéře nepříliš optimistických čísel, dnes udeřil blesk z čistého nebe v podobě zprávy Hypoteční banky. Která uvádí, že za měsíc červenec poskytnula o 1 1 % více hypotečních úvěrů (celkem 2302) než ve stejném období loňského roku. A celkově se tak letošní červenec stal pro Hypoteční banku druhým nejúspěšnějším měsícem za poslední rok a půl. Tato data jsou překvapující a samotní zástupci Hypoteční banky zatím nejsou schopni říci, co za tímto skokem stojí.

REKLAMA

Jedná se pouze o statistický výstřelek nebo je to signálem určitého oživení hypotečního trhu?

Velice záleží na tom odkud klienti, nově čerpající hypotéku Hypoteční banky, přišli. Zda se jedná o klienty, kteří na trhu skutečně přibyli, anebo se jedná o klienty, které Hypoteční banka získala na úkor některé konkurenční banky – nejspíše České spořitelny. Tuto hádanku se nám snáze podaří rozluštit v polovině srpna, kdy budou dispozici podkladová data pro FINCENTRUM HYPOINDEX, který celý trh mapuje.

Pro určité oživení hovoří statistiky finančně poradenských společností, které jsou jedním z důležitých distribučních kanálů hypotečních bank při prodeji hypoték. Pro banky je totiž stále složitější získávat nové klienty – říká se, že kdo chtěl bydlet, tak od konce minulého roku bydlí. Nicméně proškolený finanční poradce nejen že dokáže již rozhodnutému klientovi dát doporučení na vhodný hypoteční produkt, ale může také nové klienty „vytvářet“, resp. v klientech vyvolat potřebu po zlepšení jejich bytové situace. Ať už je to tím, že v klientovi odbourá strach z pořízení bydlení na dluh, porovná klientovi výhody a nevýhody vlastního bydlení, informuje jej o variantách státní podpory hypoték a bydlení obecně, ale také zajistí výhodnější podmínky úvěrové smlouvy a klient tak dosáhne na vyšší částku úvěru. A počty takto vyškolených finančních poradců stále rostou, což dokládají některé statistiky – viz. například zpráva společnosti Fincentrum nebo rozhovor s Janem Lenerem ze společnosti Broker Consulting.

Pozitivní vliv na hypoteční trh by mohlo mít také snižování cen nemovitostí, ke kterému údajně dochází v některých regionech, nebo včerejší rozhodnutí České národní banky o snížení základních úrokových sazeb, které otvírá bankám prostor pro úpravu komerčních úrokových sazeb, tedy i hypoték. Nicméně i když k tomu dojde, bude se jednat o snížení maximálně v řádu desetiny procentního bodu.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *