EUR 25.320

USD 23.408

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.320

USD 23.408

Text: Lenka Kousková

20. 10. 2006

0 komentářů

Ženy, muži a dluhy

 


 

Je zajímavé, jak rozdílný pohled na financování nemovitosti mohou mít muži a ženy. Určitě je vždy dobré zvolit zlatou střední cestu, ale co když má rozhodující slovo muž, nebo naopak žena? Jak se rozhodují muži a ženy, žijící bez partnera? Co preferují?

VŠECHNO A HNED
Pokud je rozhodnutí jen na muži, bývá výše úvěru obvykle vyšší a zahrnuje i prostředky na zařízení nemovitosti. Prostě vše hotovo a nejlépe zítra.

Čím je to způsobeno? Odvaha a risk například u nezadaného muže pramení jistě i z pohodového pocitu, že kdyby vše náhodou nevyšlo, je možné se vrátit k mamince nebo bývalé přítelkyni s bytem.

Muži jsou většinou odvážnější i co se týká nových možných způsobů financování a různých kombinací dluhu a investovaných financí. Řídí se často rčením, že "risk je zisk" a k dluhu přistupují podobně odvážně jako k seznámení s pohlednou ženou.

U zadaných mužů je celkový přístup jiný. Pokud vztah funguje a je rovnoprávný (žena vydělává a může mít názor nebo nevydělává, ale má skvělého tolerantního muže, který její názory respektuje), dochází většinou ke kompromisu.

REKLAMA

Domácnost si půjčí nezbytně nutnou částku na koupi bydlení a ostatní zařízení se pořídí postupně až z toho, co se vydělá a našetří.

ŽENY A DLUHY
Proč tomu tak je? Dluh je pro ženu obávané riziko, a to většina žen nemá ráda. Ženy mají rády jistotu v partnerském vztahu i ve financích. Obojí může být v případě vysoké hypotéky ohroženo.

Žena je ochotna jít do dluhu jen na nezbytně vysokou částku a samozřejmě, pokud budou příjmy partnera dostatečně zajištěny proti případným rizikům (dočasná i trvalá ztráta příjmu apod. )

A jak jsou na tom ženy zatím nezadané? Na nemovitost by si nejraději nejdříve našetřili, ale to je běh na dlouhou trať. Rozhodují se tedy pro úvěr, ale pokud možno co nejnižší.

REKLAMA

U délky splácení je také trochu rozdíl. Muži preferují většinou kratší dluh. Uvědomují si asi, že jejich produktivní věk nebude trvat věčně. Ženy volí častěji delší dluh, aby jejich měsíční zatížení bylo co nejnižší (a zbylo také na nějaké nové botičky).

Reflex č. 42/2006

Zdroj: Investujeme.cz

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *