12. 11. 2008

AEGON přichází s inovací produktů IŽP

Mezi hlavní novinky patří nízkonákladové fondy ETF a výběr fondů podle metodologie Morninstar. Nové portfolio fondů klade také větší důraz na diverzifikaci fondů.

Novinky z dílny AEGON Česká republika

Nejlevnější produkt IŽP na trhu

AEGON nabízí nový fond AE16, který umožňuje sestavit globální portfolio s nejnižším TANK30 na trhu IŽP – 28,6 %. V tomto směru překonává AEGON nejenom všechny ostatní produkty IŽP ale i některé programy pravidelného investování. AEGON používá pro svůj fond AE16 tzv. Exchange-traded funds (ETFs), které jsou nízkonákladovou formou kolektivního investování. Investor s realizací jednoho obchodu získává možnost podílet se na celé struktuře fondu nebo indexu. ETFs vázané na indexy tak nabízejí širokou diverzifikaci, transparentnost a nízkou nákladovost. Především z těchto důvodů obliba fondů ETFs roste. Jen za rok 2007 vrostl podle údajů Morgan Stanly objem prostředků umístěných do indexových ETF o 40%

Rating Morningstar

Volba konkrétních fondů je založena především na zkušenostech a nezávislé expertíze společnosti Morningstar, která sleduje data o více než 125 000 investičních instrumentech, jako jsou akcie, podílové fondy, dluhopisy nebo ETFs. Společnost je známá zejména svou službou Morningstar Rating, která hodnotí kvalitu investičních instrumentů. Nejvyšší možné ohodnocení je 5 hvězdiček, které je však dostupné jen pro ty opravdu nejprestižnější investiční instrumenty. Hodnocení je založeno na dlouhodobé schopnosti překonat ve výnosu jak referenční index, tak konkurenci s podobnou investiční strategií.

Diverzifikace jako důležité téma

Přestože řada investorů se snaží o diverzifikaci a prostředky umisťují do několika fondů či různých investičních instrumentů, často jsou strategie investování podobné a efekt diverzifikace je značně omezený. AEGON diverzifikuje jak z hlediska zaměření fondů, tak z hlediska správců. Více jak 20 finančních fondů je rozděleno do skupin podle zaměření na různé trhy i podle investičních instrumentů. Fondy jsou vybrány od desítky renomovaných správců.

Proč by mělo být IŽP centrální složkou finančního plánu?

Dlouhodobý charakter produktu umožňuje zvolit investiční kategorie s vyšším potenciálním výnosem. Klient je tak méně překvapen krátkodobým kolísáním trhu pokud ví, že má dalších 20, 25 let na to, aby se jeho investice zhodnotila.

Pravidelné investování v IŽP dovoluje výhodné využití času jako další dimenze pro diverzifikaci. Snižuje celkové riziko finančního plánu a umožňuje vidět v poklesu i další příležitost – levnější nákup s vyšším zhodnocením v budoucnu.

Tomáš Vystrčil, ředitel provozu a IT, zodpovědný v AEGON za vývoj produktů dodává: „Správně sestavený finanční plán především nevnímá produkt investičního životního pojištění pouze jako investici, ale používá IŽP také pro krytí životních rizik (úraz, nemoc), což zvyšuje vnitřní hodnotu produktu.“

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu