23. 03. 2009

Ceny luxusního bydlení klesly na celém světě, avšak chuť velmi bohatých lidí kupovat nemovitosti nikterak nezeslábla

Nejdůležitější závěry:

·         Nejnovější výsledky indexu PIRI (Prime International Residential Index)  společnosti Knight Frank ukazují, že jen o něco méně než polovina veškerých nabízených lokalit zaznamenala v roce 2008 meziroční nárůst cen. V posledním čtvrtletí loňského roku se však v 75 % lokalit růst cen úplně zastavil či se zde vývoj dokonce obrátil.

·         Je možné pozorovat velký rozptyl v údajích. K nejprudšímu meziročnímu poklesu došlo v Hongkongu   (-24,5 %), zatímco ceny domů a bytů v Bangkoku vzrostly o 22,5 %.  Vývoj na některých dříve živých trzích se navíc rychle obrátil. V Dubaji, která zaznamenala meziroční růst o takřka 11 % totiž ale jen za poslední čtvrtletí klesly ceny o 19 %.

·         Podle PIRI je bydlení vyšší třídy vůbec nejdražší v Monaku, kde čtvereční metr nejžádanějších realit stojí průměrně 55 000 EUR/m2. Na druhém a třetím místě následují Londýn a Manhattan.

·         Průzkum zaměřený na světové metropole naznačuje, že New York a Londýn zřejmě zůstanou předními světovými finančními centry, avšak asijská města se na ně dotahují. Podle téhož přehledu vyšel Londýn nejlépe v hodnocení globálního vlivu, jelikož se ocitl v první pětici ve čtyřech hlavních hodnotících kritériích, kterými jsou ekonomická aktivita, politická moc, kvalita života a konečně znalost a vliv.

·         Navzdory poklesu cen domů ukázal Průzkum nálady Knight Frank/Citi Private Bank, že takřka 55 % velmi zámožných lidí má během příštích dvou let v plánu navýšit své vlastnictví nemovitostí určených k bydlení.

REKLAMA

·         Globální ceny zemědělské půdy začaly klesat v důsledku padajících cen komodit, ale zůstávají v lepší kondici než ceny bytových a komerčních realit. Změny kurzů měn znamenají, že pro kupující s prostředky v dolarech či eurech půda v některých zemích zlevnila navzdory výraznému nárůstu cen v místních měnách.

Liam Bailey, ředitel výzkumu residenčních nemovitostí u Knight Frank, řekl:

Zpráva, kterou jsme vypracovali ve spolupráci se Citi Private Bank, vychází v pravou chvíli. Tato výroční analýza globálního trhu s bydlením vyšší kategorie a chování a nálad bohatých lidí je důležitější než kdykoli předtím. Přichází totiž v době, kdy globální bohatství neroste, nýbrž se zmenšuje.

I nejbohatší lidé světa omezili výdaje, kterým se mohou vyhnout, a globální ekonomický útlum postihl také trhy s nejkvalitnějšími domy a byty vyšší třídy. Ačkoli takřka polovina lokalit v našem mezinárodním indexu PIPI vykázala za rok 2008 pozitivní výnos, v téměř 75 % z nich se ke konci posledního čtvrtletí růst cen zastavil nebo ceny dokonce začaly klesat.

REKLAMA

Navzdory pádu cen domů bohatí lidé neopouštějí reality jako způsob uchovávání majetku a náš Průzkum nálady, který představuje postoje napříč skupinou nejzámožnějších klientů Citi Private Bank, ukazuje, že 55 % těchto klientů hodlá v následujících dvou letech zvýšit podíl domů a bytů na svém majetku. V bouřlivých dobách mají bohatí lidé zájem o investice, které jsou jak hmatatelné, tak transparentní.

Letošní Zpráva o privátním bohatství rovněž příhodně zaznamenala přesun části ekonomické moci do asijských finančních center. Navzdory silné konkurenci, která vzniká na Východě, jsme ale došli k předpovědi, že Londýn a New York si svou globální dominanci zřejmě udrží.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu