Chraňte svůj domov – elektronické zabezpečovací systémy

Podle statistik Policie ČR bylo v období leden až listopad 2008 v České republice spácháno téměř 50000 krádeží vloupáním. Více než 8000 případů se týkalo krádeží vloupáním do bytů a rodinných domků. Policie proto občanům radí, aby své byty a domy kvalitně zabezpečili před nezvanými vetřelci.

Jedním z velmi účinných prostředků, jak zvýšit bezpečí svého obydlí, je pořízení elektronického zabezpečovacího systému. Bezpečnostní elektronické systémy slouží k ochraně nejen domovů, ale také komerčních nebo výrobních prostor. Hlavním účelem elektronického zabezpečovacího systému je včas informovat uživatele objektu o pokusu o neoprávněné vniknutí do zabezpečeného prostoru. Je-li objekt narušen, dojde k vyhlášení akustického či optického poplachu. Hlášení může mít i podobu telefonního hovoru, textové zprávy či rádiového oznámení na pult centralizované ochrany. Poplach má zároveň tu funkci, že často narušitele vyleká a od jeho úmyslu jej odradí. Kromě většího bezpečí a klidnějšího spánku přináší elektronický zabezpečovací systém ještě výhodu splnění podmínky pro nižší sazby pojistného.

Výběr elektrických zabezpečovacích systémů je velmi široký. Lze je rozdělit například na kabelové a bezdrátové. Kabelové systémy sebou nesou nutnost vysekání drážek, kterými kabely povedou. Jejich výhodou je zejména bezúdržbový provoz a obvykle i nižší pořizovací náklady. Velmi důležité je při pořizování systému vhodně zvolit pohybová čidla a jejich nastavení, aby byla citlivost dostatečně vysoká a přitom nedocházelo k vyvolání planého poplachu. Čidla mohou být například mikrovlnná, ultrazvuková či kombinovaná. Dalším důležitým prvkem elektronického zabezpečovacího systému jsou magnetické kontakty, snímače, kterými by měly být opatřeny všechny dveře i všechna okna vedoucí do chráněného prostoru.

Nákup proveďte u kvalitní renomované firmy, která vám dobře poradí a pomůže vám zvolit systém, který bude nejlépe vyhovovat vašim potřebám a specifikám vašeho obydlí. Náklady na pořízení zabezpečovacího systému jsou velmi variabilní, odvíjí se mimo jiné od požadovaných funkcí, úrovně komfortu a velikosti a situovanosti zabezpečovaného prostoru.

Pořízení bezpečnostního zajištění bytu lze financovat ze stavebního spoření, případně pomocí úvěru. Svým klientům poskytujeme možnost získat úvěr ze stavebního spoření či překlenovací úvěr s výhodnou úrokovou sazbou ,“ říká Ing. Jana Koudelková vedoucí odd. metodiky spoření a úvěrů Raiffeisen stavební spořitelny a.s.