04. 02. 2020

ČPP nabízí produkt PROFEX nově i realitním makléřům

Česká podnikatelská pojišťovna, a.s., Vienna Insurance Group (dále jen „ČPP“) rozšiřuje produkt profesního pojištění PROFEX o nabídku pro realitní makléře. Toto pojištění pamatuje na ochranu spotřebitele a vychází z nové legislativy – zákonu o povinném pojištění realitních zprostředkovatelů.

„Hlavním motivem pro rozšíření stávajícího produktu PROFEX byla nová legislativa, kdy se z volné živnosti realitního zprostředkovatele stává živnost vázaná. Kromě odpovídajícího vzdělání bude nově po makléřích vyžadováno pojištění profesní odpovědnosti“, vysvětluje Michal Šimon, manažer odboru vývoje produktů neživotního pojištění.
Sjednat si pojištění profesní odpovědni zákon ukládá u vybraných profesí, například veterinární lékař, autorizovaný architekt, zprostředkovatel pojištění či spotřebitelských úvěrů, auditor, daňový poradce, notář, poskytovatel zdravotních nebo sociálních služeb. „Naším pojištěním PROFEX pojistíme podnikatele pro případ, že svým profesním pochybením či opomenutím způsobí někomu jinému újmu“, dále ujišťuje Michal Šimon. Pro realitní zprostředkovatele bylo pojištění doposud pouze dobrovolné.
ČPP od února nabízí svůj produkt PROFEX i realitním zprostředkovatelům, aby mohli splnit tuto zákonnou povinnost a pojistit se případně i na vyšší než zákonné limity. Pojištění odpovědnosti realitního zprostředkovatele lze sjednat pro fyzickou nebo právnickou osobu, která jako podnikatel poskytuje činnost realitní zprostředkování. Povinnost být pojištěni mají realitní zprostředkovatelé nehledě na to, zda poskytují realitní úschovy, či nikoliv. Pojištění se týká odpovědnosti za škody způsobené výkonem profese.
Spotřebitelům, kteří řeší spoustu úkonů spojených s pořízením bydlení, tento produkt přináší ochranu v případech, kdy realitní zprostředkovatel pochybí například při zpracování dokumentace pro získání hypotečního úvěru nebo zaviní prodlevu v zápisu nemovitosti do Katastru nemovitostí, a spotřebiteli tak vznikne majetková či nemajetková újma.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek