Text: Jiří Havelka

03. 07. 2008

DTZ: Ceny bytů v některých regionech mohou vzrůst až o 60 %

Model odhalil, že změnu cen bytů lze vysvětlit především změnou HDP na hlavu a mírou nezaměstnanosti, výše mzdy zřejmě nemá na výši prodejní ceny až takový vliv, jak se očekává. Mezi jednotlivými regiony tak existují významné rozdíly v cenách. Zatímco v Ústí nad Labem lze průměrný byt (68 m², 40 % opotřebení) pořídit zhruba za 621 tisíc korun, stejný byt v Praze může vyjít až pětkrát dráž.

"Obecně se Praha nezdá být předražená a i v dalších letech lze očekávat pokračující nárůst cen o 10 – 15 %. V některých oblastech, především Ústí a Českých Budějovicích, se očekává rychlejší růst cen, zatímco v Brně nastane zřejmě stagnace," uvádí Martijn Kanters ze společnosti DTZ.

Kromě cenového modelu společnost vyvinula i model analyzující výši nájmů. "Zjistili jsme, že nájemné koreluje s úrovní příjmů spíše než s hrubým domácím produktem," komentuje jeho výsledky Martijn Kanters. Kromě příjmu a hrubého domácího produktu model zohledňuje také výšku nezaměstnanosti, průměrnou výši hypoteční splátky a kupní sílu v daném regionu. Mezi cenově nadhodnocené regiony lze podle něj zařadit Brno, Ostravu a Zlín. Naopak nájmy v Liberci a Ústí nad Labem se zdají být podceněné.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek