Text: Jiří Havelka

22. 02. 2012

Subjekty:
CENTRAL GROUP

Dušan Kunovský znovu ovládne 100% společnosti CENTRAL GROUP a připravuje celý holding

Celá skupina CENTRAL GROUP, kterou kromě mateřské společnosti tvoří více než 30 dceřiných společností a také investiční fond, se připravuje na transformaci z důvodu zjednodušení a optimalizace kapitálové struktury. CENTRAL GROUP, jako původní mateřská společnost celé skupiny, se během letošního roku bude transformovat na servisní zázemí pro své dceřiné společnosti a investiční fond. Jako taková už sama nebude rozvíjet své vlastní developerské projekty. Ty budou rozvíjeny jednotlivými dceřinými společnostmi a investičním fondem. Tato struktura bude výrazně přehlednější pro řízení i projektové financování.

CENTRAL GROUP současně připravuje svou expanzi do zahraničí, a proto skupina hledá obchodní příležitosti v zahraničí, zejména na Slovensku, v Rusku a dalších zemích východní Evropy. To je také důvodem, proč novou holdingovou firmou celé skupiny bude nově založená společnost CENTRAL GROUP DEVELOPMENT INTERNATIONAL se sídlem na Kypru. Tuto kyperskou společnost bude vlastnit a plně ovládat Dušan Kunovský. Prostřednictvím financujících nebo holdingových společností se sídlem na Kypru již působí mnoho významných podnikatelských skupin z České republiky, například PPF, Penta, J &T, Seznam. cz, KKCG, RPG a další.

Hlavním důvodem vytvoření kyperské holdingové společnosti je výhodnost pro financování a řízení mezinárodní působnosti a také stabilnější právní prostředí. Kypr má velmi příznivé podnikatelské prostředí, je členem Evropské unie a s Českou republikou má smlouvu o ochraně investic. Nově vytvořená mezinárodní struktura výrazně usnadňuje celému holdingu CENTRAL GROUP přístup k zahraničním investicím a vstup do jednotlivých projektů prostřednictvím různých forem kapitálové participace. Umožňuje také akcionáři lepší kontrolu jednotlivých projektů a využití kapitálu v rámci skupiny.

CENTRAL GROUP připravuje svou expanzi do zahraničí, hlavním těžištěm činnosti skupiny však zatím nadále bude Česká republika. Za dobu své působnosti zaplatila skupina CENTRAL GROUP českému státu jen na přímých daních kolem 1,5 miliardy korun, čímž se řadí mezi velmi významné plátce daní. V České republice bude samozřejmě CENTRAL GROUP hradit daně i nadále.

Celý proces transformace připravuje pro CENTRAL GROUP společnost BDO. Ta patří mezi pět největších auditorských a poradenských firem na světě s více než 46.000 partnery a zaměstnanci s působností v téměř 120 zemích.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek