08. 04. 2008

Subjekty:
FINEP HOLDING

FINEP jako první developer v novodobé české historii postaví celé nové město

Atraktivní rezidenční projekty, špičková administrativní centra, centrální náměstí, obchody, restaurace, školky, sportoviště, nové parky – to vše posouvá hranice city developmentu v České republice na úroveň výstavby nových městských částí světových metropolí, jako je La Défense v Paříži, Docklands v Londýně nebo hamburské Hafen City.

Území na okraji pražských Stodůlek o rozloze 375 000 m2 bude disponovat nejen strategickým umístěním díky vlastní stanici metra, ale především kompletní občanskou vybaveností.

„Projektu předcházely mnohaleté intenzivní přípravy a studie na kterých se podílela odborná i laická veřejnost. K projektu proběhla a stále probíhá celá řada workshopů a diskusních setkání za účasti předních českých architektů, urbanistů a odborníků“, uvedl Jiří Pecháček, generální ředitel společnosti FINEP.

První bude Britská čtvrť

Architektonicky odlišné a originální objekty v sobě v rámci celého projektu skryjí na 10 000 nových bytů v nejrůznějších dispozicích, stylech a materiálech od velkých bytových domů až po menší vila domy. V první etapě výstavby, která bude dokončena v roce 2010, vznikne moderní residenční Britská čtvrť s 300 novými bytovými jednotkami, z nichž každá bude skutečný unikát. Britská čtvrť vytvoří uzavřený areál s parkem s vodní plochou v podobě jezírka a dětským hřištěm ve své centrální části.

„Jsem rád, že právě v Praze 13 vznikne nová moderní čtvrť. Myslím, že se podařil projekt, který klade velký důraz na kvalitu životního prostředí,“ řekl starosta městské části Praha 13 David Vodrážka.

Dominantou bude diamant

V několika nových administrativních centrech vznikne více než 100 000 m2 moderních pronajímatelných ploch. Chybět nebudou ani atraktivní obchody a služby. Dominantou se stane 10 podlažní objekt ve tvaru diamantu. Administrativní část zpříjemní zelené klidové zóny uvnitř vnitrobloků s nejrůznějšími vodními plochami s protékající říčkou.

Unikátní japonská zahrada

Jedinečnost projektu se skrývá také v unikátním centrálním náměstí plném restaurací, kaváren a obchodů, které bude přirozeně navazovat na nový centrální park. Několik desítek tisíc metrů čtverečních zeleně, tisíce dřevin a vzrostlých stromů  vytvoří klidovou zónu doplněnou o ojedinělou japonskou zahradu.

Japonská zahrada představuje symbolický pochod cesty z hor do údolí. Krajina parku se začne postupně od jihu k severu měnit. Od jižního udržovaného anglického trávníku, přes pole z oblázků do ovocného třešňového sadu s podrostem trávníku. Po dřevěné palubě se ocitnete ve smíšeném listnatém lese. Kolem vody projdete do březového háje a přes další palubu z borového dřeva pokračujete jehličnatým lesem nahoru přes suťové pole až do pásma kosodřeviny, “ uvedl hlavní architekt projektu – Jan Kerel z ateliéru AHK architekti.

Časový plán výstavby:

Západní město vznikne postupně v několika fázích, rozdělených do etap. V rámci jednotlivých etap FINEP předpokládá uvést na trh každý rok novou čtvrť. V roce 2008 bude zahájena výstavba Britské čtvrti a čtvrti Administrativních objektů.

Západní město v číslech – 1. fáze projektu:

Ø  Rozloha pronajímatelných ploch – více než 100 000 m 2

Ø  Rozloha bytových ploch – 40 000 m 2