19. 05. 2008

Subjekty:
FINEP HOLDING

FINEP: Přibližně 5 % našich klientů prodává své byty ještě před jejich dostavěním

K prodeji bytu přistupují někteří investoři, většinou fyzické osoby, ještě předtím, než je rezidenční objekt dostaven nebo než je vydané kolaudační rozhodnutí,“ uvedl Jiří Pecháček, generální ředitel společnosti FINEP. „Tuto skutečnost můžeme potvrdit i za společnost FINEP, která je například developerem jednoho z největších rezidenčních projektů Nová Harfa. Počet obdobných případů tvoří v současnosti přibližně 5 % doposud uzavřených smluv o budoucí kupní smlouvě,“ dodal Pecháček.

Možnost odprodeje bytu ještě před jeho dokončením předpokládá už smlouva o budoucí kupní smlouvě, kterou FINEP se zájemci o bydlení podepisuje. Smlouva stanovuje také podmínky, především vrácení poplatků, za kterých je možné smluvní vztah převézt na třetí osobu. V nejbližší době lze očekávat, že fenomén sekundárních odprodejů zesílí. Souběžně se očekává dynamický růst primárního prodeje bytů pro účely vlastního bydlení.