18. 05. 2020

Hlavní město zahájilo obnovu věžních hodin na pražských památkách

V letošním roce projdou generální opravou věžní hodiny u sedmnácti pražských památek. Zajistí ji městská společnost Technologie hlavního města Prahy (dále „THMP“), která se o více než 500 věžních a veřejných hodin v hlavním městě stará.

„V prvních čtyřech měsících letošního roku jsme již revitalizovali hodiny na kostele  sv. Remigia v Čakovicích, hodiny Geologického ústavu v Klárově a jako zatím poslední přišly na řadu hodiny kostela sv. Cyrila a Metoděje na Karlínském náměstí,“ uvedl radní HMP Jan Chabr s tím, že obnova letos čeká hodiny na dalších čtrnácti objektech. „Opravy se tak dočkají například i hodiny svatého Mikuláše na Malostranském náměstí nebo kostel svaté Ludmily na Náměstí Míru,“ dodal.
Podle předsedy představenstva THMP Tomáše Jílka nejprve probíhá prvotní prohlídka hodin na místě. „Teprve poté, co zjistíme, v jakém stavu jsou, demontujeme je a přesuneme k dílenské opravě. Během ní revitalizujeme číselníky a kontrolujeme všechny mechanické i elektrické části stroje. Ty, které to potřebují, revitalizujeme,“ popsal Tomáš Jílek. „Z dílny hodiny putují zpět k věži, proběhne jejich kompletace a uvedení do provozu. Na závěr ještě vždy děláme revizi elektrické instalaci po opravě,“ doplnil.
Historie pražských hodin sahá dále než šest set let do minulosti a jejich přítomnost ke koloritu města neodmyslitelně patří. „I v tomto oboru bychom rádi modernizovali a zejména na uličních hodinách plánujeme nasadit dálkové řízení a dálkové seřizování tak, aby nám občané nemuseli volat, že po výpadku elektrické proudu přišli pozdě třeba na schůzku,“ představil s nadsázkou plány společnosti Tomáš Jílek.
Hlavní město Praha má v majetku celkem 57 věžních a 458 veřejných hodin na území města. Již druhým rokem se o ně stará společnost THMP, která současně spravuje pražské veřejné osvětlení a městský kamerový systém.
Tisková zpráva THMP

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek