12. 09. 2018

Hospodářská komora podpoří sloučení poplatku za lázeňský a rekreační pobyt a poplatku z ubytovací kapacity

Hospodářská komora ČR rámcově souhlasí sloučení poplatku za lázeňský a rekreační pobyt a poplatku z ubytovací kapacity do jednoho nového poplatku z pobytu. Podstata novely zákona o místních poplatcích, kterou zítra projedná vláda, je správná, neboť přispívá ke snižování administrativní zátěže nejen obcí, ale i podnikatelů. Sloučení poplatků je také jednou z priorit v Programovém prohlášení vlády ČR.

Navrhovaný místní poplatek za pobyt se svým charakterem přiblíží podobně zaměřeným poplatkům v zahraničí, přičemž poplatníkem budou ubytované osoby a nově již nebudou ubytovatelé zatěžováni platbou místního poplatku z ubytovací kapacity. Konstrukce poplatku i stanovení maximální sazby odpovídá stavu v zahraničí.
Novela přináší mnoho vylepšení, která přispějí k zefektivnění celého procesu výběru poplatku. Mimo jiné se i rozšiřuje okruh subjektů, na které poplatková povinnost dopadne, například na ubytování v soukromí či sdílené ubytování. Hospodářská komora věří, že se do praktické správy sloučeného poplatku podaří efektivně zapojit i internetové platformy, na kterých jsou ubytovací služby nabízeny a zprostředkovávány, a tím obcím zjednodušit jak vybírání, tak evidenci a kontrolu poplatku, a zároveň se srovná prostředí pro různé formy podnikání v oblasti poskytování ubytovacích služeb.
Hospodářská komora ČR už v meziresortním připomínkovém řízení navrhla, aby změna byla účinná co nejdříve. Současně vybídla k hledání takových řešení, která by pomohla obcím při výběru poplatku a byla zároveň v souladu s obecnou daňovou legislativou, popř. se inspirovala instituty zavedenými u jiných daní.
Tisková zpráva: Hospodářská komora ČR

Vývoj Swiss Life Hypoindexu