Úterý 20. října. Svátek má Vendelín.

Industrial Research Forum oznamuje údaje o trhu se skladovými a výrobními nemovitostmi ve 2. čtvrtletí 2018

31.07.2018 10:07 Tisková zpráva:

Industrial Research Forum bylo založeno v roce 2010 s cílem poskytovat co možná nejúplnější, nejpřesnější a nejtransparentnější data o vývoji českého trhu se skladovými a výrobními nemovitostmi. Členové Industrial Research Fora, společnosti CBRE, Colliers International, Cushman & Wakefield a JLL, sdílejí základní informace o vývoji trhu a věří, že založení Industrial Research Fora přispěje ke zlepšení transparentnosti trhu. Instituce RICS podporuje činnost Industrial Research Fora.

Industrial Research Forum si dovoluje zveřejnit konečné údaje o trhu se skladovými a výrobními nemovitostmi v České republice ve 2. čtvrtletí 2018.

Celková nabídka průmyslových prostor v ČR

Celková plocha moderních průmyslových prostor určených k pronájmu v České republice vzrostla v prvním pololetí roku 2018 na 7,37 milionů m2, přičemž ve druhém čtvrtletí bylo dokončeno zhruba 170 700 m2 nových skladových a výrobních prostor.

Volné prostory

Na konci prvního pololetí 2018 dosáhl podíl volné průmyslové plochy v České republice 3,7 %, což představuje čtvrtletní pokles o 52 bazických bodů. Míra neobsazenosti v Praze poklesla na 2,7 %, největší podíl neobsazené plochy je v Olomouckém kraji (13,5 %). Celkově je v současné době na trhu připraveno k okamžitému nastěhování 274 300 m2 moderních průmyslových prostor.

Realizovaná poptávka

Celková realizovaná poptávka (tj. včetně prodloužení stávajících nájemních smluv) dosáhla ve druhém čtvrtletí 2018 přibližně 313 300 m2, což je o 25 % méně než v předchozím čtvrtletí. Meziročně se jedná o 11 % pokles.

Čistá poptávka čítala ve druhém čtvrtletí roku 2018 celkem 219 900 m2, tedy o 14 % více než v předchozím čtvrtletí a o 15 % méně ve srovnání s druhým čtvrtletím roku 2017. Nejvíce průmyslových prostor (44 %) poptávaly ve druhém čtvrtletí 2018 výrobní společnosti.

Podíl renegociací činil ve druhém čtvrtletí 30 % z celkové realizované poptávky.

Významné pronájmy v rámci poptávky

Největší novou transakcí ve druhém čtvrtletí 2018 byl předpronájem 24 700 m2 pro logistickou společnost Europe Huajie Development v Panattoni Park Prague Airport II. Největší renegociace uzavřela nezveřejněná distribuční společnost, která si pronajímá prostory o celkové velikosti 13 400 m2 v Prologis Park Prague – Jirny.

Tisková zpráva: Industrial Research Forum