05. 03. 2010

Subjekty:
MEXX Reality

Investice v podobě koupě bytu je navzdory doznívající krizi stále výhodná

Stagnaci zájmu o nákup nemovitostí jako způsob vhodné investice zaznamenali prodejci realit v první polovině loňského roku. „Ve chvíli, kdy investoři, a to jak velcí tak drobní, vycítili, že se propad cen zastavil a ani přes různé prognózy dalšího poklesu k většímu snížení cen nedojde, se ve většině případů vrátili ke svým investičním záměrům,“ vysvětluje Josef Šinágl, generální ředitel společnosti MEXX Reality.

Trh s realitami se dá z hlediska kupujících „jednotlivců“ obecně rozdělit na dvě části. „První skupina kupuje byt k vlastnímu užívání, druhá jej pořizuje jako dlouhodobou investici. Zatímco první skupiny se finanční krize, zejména po zpřísnění podmínek pro dosažení hypotečního či jiného způsobu financování, dotkla výrazně, zájem kupujících z řad zájemců o investici se v druhé polovině loňského roku opět zvýšil téměř až na úroveň čísel roku 2008,“ uvádí ze statistik společnosti Šinágl.

Parametrů pro koupi bytu coby investici existuje celá řada. V případě dlouhodobé investice  je největší zájem o byty menší a střední velikosti v cenových relacích od 2 do 3 milionů korun. Josef Šinágl z MEXX Reality vysvětluje: „Je to zejména proto, že investoři počítají s následným pronájmem těchto bytů a při dnešním trendu se větší a dražší byty pronajímají hůře. Oblíbené jsou zejména domy situované v centru a jeho okolí, případně v okrajových lokalitách v dosahu zeleně, s dobrou občanskou vybaveností a dopravní dostupností.“