07. 04. 2008

Investoři lákají do Brna nové zaměstnance a jako benefit nabízejí výhodnější hypotéku

V posledních letech přibývají v Brně a okolí stále noví investoři. Za jejich zvýšeným zájmem o Jihomoravský kraj stojí dobrá dopravní dostupnost, dostatek vysokých škol, průmyslové zóny a především fakt, že Brno láká hned po Praze nejvíce lidí, kteří sem přicházejí za prací. Tito zaměstnanci v první fázi řeší své bydlení podnájmem a následně potom pořízením vlastní nemovitosti. Proto také v jihomoravské metropoli vyrůstá stále více developerských projektů.

Spousta nových i stávajících firem si bytovou situaci svých zaměstnanců uvědomuje a rozhodla se je řešit. Domlouvají s bankami speciální podmínky hypoték, které potom v rámci svých benefitních programů nabízejí pracovníkům. „Hypoteční banka tak pomohla získat nové bydlení celé řadě zaměstnanců z nejrůznějších významných společností a očekává, že v příštích letech bude toto číslo stále stoupat,“ komentuje vývoj Pavel Soukup, ředitel brněnské pobočky Hypoteční banky.

Obyvatelé Jihomoravského kraje si tak podle údajů Ministerstva pro místní rozvoj vzali v roce 2007 celkem 8 496 hypotečních úvěrů v objemu větším než 13,4 mld. Kč. Od počátku činnosti hypotečních bank bylo klientům v Brně poskytnuto 33 046 hypoték v celkovém objemu necelých 43,5 mld. Kč.

A kdo byl loni typickým klientem Hypoteční banky v Brně a okolí? Šlo o bezdětného ženatého muže ve věku 30 až 34 let, což odpovídá celostátnímu průměru. Vystudoval střední školu a jeho čistý měsíční příjem se pohyboval mezi 20 000 až 25 000 Kč. Průměrná výše hypotéky v tomto regionu činila 1,641 mil. Kč a průměrná splatnost úvěru byla 24,5 let. Nejčastějším účelem hypotéky byla koupě bytu.

Ačkoliv stále roste počet developerských projektů v regionu, hlad po nových bytech neustává. „Nabízené nové i starší byty byly v relativně krátké době prodány. Z důvodu neustálé poptávky také došlo k výraznému zvýšení cen developerských projektů v některých lokalitách, tyto ceny však kupující akceptovali,“ komentuje vývoj ve druhém pololetí roku 2007 Petr Němeček, ředitel oceňování nemovitostí Hypoteční banky. Nárůst cen v Brně a okolí se předpokládá i v roce 2008.

REKLAMA

Také poptávka po rodinných domech v Brně a okolí stále převyšuje nabídku. „V roce 2007 proto došlo k nárůstu cen domů, a stejný vývoj očekáváme i v roce 2008,“ potvrzuje Petr Němeček. Zvýšení cen nemovitostí souviselo kromě neustálé poptávky také se zvýšením cen stavebních prací. „Výstavba nových rodinných domů probíhá zejména v obcích, které sousedí s Brnem a většími městy a mají dobrou dopravní dostupnost,“ doplňuje Petr Němeček.

Tisková zpráva Hypoteční banky

Vývoj Swiss Life Hypoindexu