13. 02. 2012

Když mrazem praskne vodoinstalace, škody kryje pojištění majetku

„V případě prasklého potrubí v domě nebo bytě jsou nejčastěji nenávratně zničeny podlahové krytiny, obklady, malby a veškerá elektronika. Protože vodovodní škoda postihuje celý byt, lidé by měli mít sjednáno jak pojištění domácnosti, tak i nemovitosti,“ říká Jitka Velemínská, manažerka likvidace pojistných událostí DIRECT Pojišťovny, a dodává: „Pojištění domácnosti kryje například nábytek, koberce a elektroniku a pojištění nemovitosti je vhodné na zajištění plovoucí podlahy, vestavěných skříní, obkladů ale třeba i kuchyňské linky.“

V rámci pojištění majetku si lze u DIRECT Pojišťovny sjednat pojištění nemovitosti,  domácnosti a také pojištění odpovědnosti občanů. Komplexní pojistné balíčky MINI, OPTI
a MAXI kombinují různé varianty ochrany majetku proti živelním událostem, odcizení, vandalismu, vodovodním škodám či proti přepětí a zkratu. V rámci balíčku MAXI pojištění domácnosti i nemovitosti od DIRECT Pojišťovny klienti získávají připojištění na vodovodní škody způsobené například důsledkem silných mrazů.

Doporučení Jitky Velemínské z DIRECT Pojišťovny pro současné mrazivé období: „V případě, že nemovitost přes zimu nevyužíváte, nezapomeňte nechat topení na temperování (minimální teplota, při které voda nezamrzne), anebo vypusťte vodu z potrubí (rekreační objekty). Dále nedoporučujeme radiátory a rozvody přímo ochlazovat studeným vzduchem (např. dlouho otevřené okno v těšné blízkosti radiátoru). Trubky s vodou, které by mohly být vystaveny mrazu, je vždy dobré izolovat pěnovou nebo minerální vatou, v případě nouze nebo krátkodobě splní tento účel i staré deky. Ideální a spolehlivé, ovšem finančně náročnější opatření, je naplnit okruh ústředního topeni nemrznoucí směsí.“

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek