Sobota 20. dubna. Svátek má Marcela.

Mezinárodní ocenění za životní prostředí letos získal projekt bojující proti chudobě a odlesňování

23.01.2018 01:01 Tisková zpráva:

Celosvětové prestižní ocenění za životní prostředí – Energy Globe Award – získal v íránském hlavním městě Teherán program Trees4School z Ugandy. Jeho hlavním přínosem je to, že bojuje proti nezaměstnanosti i chudobě a zároveň řeší mohutné odlesňování. Trees4School uspěl v konkurenci 6 000 projektů z celého světa.

Mohutné odlesňování je aktuálně velkým problémem Ugandy. Jeho vlivem dochází k celkovému zhoršení klimatu. Prostřednictvím různých dotačních programů mají mladí absolventi v Ugandě možnost zapojit se do tréninku, který je naučí podnikatelským dovednostem, dá jim pracovní prostor a pomůže získat prvotní kapitál pro projekty, jež je později uživí. Programy tak bojují proti chudobě a podporují výsadbu stromů, jež je jednou z hlavních podnikatelských aktivit absolventů.

Zájemci, kteří se do programů zapojí, mohou rozvíjet svá podnikání na poli zemědělství. Hlavní inovace projektu Trees4School spočívá v tom, že k prodeji a nákupu výsledků pěstební činnosti pomáhá nový software MOBFiT. Ten sdružuje informace o jednotlivých zemědělcích a jejich produktech a předává je kupujícím, kteří si podle nich vybírají své dodavatele.

Kromě hlavní kategorie určila porota vítěze také v kategoriích Země, Oheň, Voda, Vzduch a Mládež. Ocenění v kategorii Země si odnesl projekt za obnovení nádherné krajiny jednoho z nejchudších horských údolí v Afghánistánu, jež vlivem dlouholetých konfliktů utrpěla značnou erozí půdy.

kategorii Oheň nejlépe uspěl indický projekt, který za pomoci solární energie, parních varných systémů, sběru dešťové vody a bioplynových stanic značně snižuje ekologickou stopu po vaření rezidenční školy KISS pro 12 000 studentů.

O první místo v kategorii Voda se dělí hned dva projekty. Porota ocenila Integrovaný vodohospodářský plán komplexu Sarcheshmeh v Íránu a systémy filtrace vody na bázi reversní osmózy, které poskytují čistou pitnou vodu lidem postiženým chronickým onemocněním ledvin na Srí Lance.

Rakouská pošta poté získala ocenění v kategorii Vzduch za to, že snížila svou ekologickou stopu nahrazením konvenčních vozidel elektrickými vozidly. Tím snižuje emise CO2 a zabraňuje i emisím škodlivých výfukových plynů.

Veřejná kontaktní místa environmentálního vzdělávání na Novém Zélandě zaměřující se na dopady nadměrného používání plastů pak uspěla v kategorii Mládež.

„Projekty z celého světa bojující za ekologii jsou velkou motivací také pro české soutěžící. Do tuzemského kola soutěže E.ON Energy Globe se každoročně hlásí více projektů a mnoho z nich má velký úspěch i v zahraničí,“ popisuje Vladimíra Glaserová z organizačního týmu soutěže E.ON Energy Globe.

Odborná porota uděluje mezinárodní cenu od roku 1999. Soutěže se účastní více než 178 zemí. Každá přichází s inspirativními projekty, které si kladou za cíl lépe využívat energie a šetřit přírodu. Mezi soutěžícími se pravidelně objevují i české projekty, a to díky tuzemské verzi soutěže, která má pod taktovkou společnosti E.ON již desetiletou tradici.