30. 07. 2012

Nedobrovolné dražby jsou stále populárnější

Nedobrovolné dražby si našly místo na realitním trhu a jejich počet stále roste. Tento druh veřejných dražeb využívají banky stále častěji k získání svých pohledávek z nesplácených hypoték. Bankovní domy si je oblíbily především pro jejich rychlost, nízké náklady na provedení a vysokou návratnost.

Institut nedobrovolné veřejné dražby vznikl před více jak deseti lety, ale častějšího využívání se dočkal až s příchodem krize. K masivnímu nárůstu došlo v roce 2010, kdy se místo očekávaných  300 nedobrovolných dražeb za rok, které se do té doby průměrně zrealizovaly v letech 2005–2009, náhle uskutečnilo 770. V roce 2011 bylo nedobrovolných dražeb o několik desítek více a ozývaly se hlasy, že dosáhly svého maxima. Přesto v polovině letošního roku, tedy k 30. červnu, bylo na Centrální adrese, kam ze zákona musí být všechny dražby hlášeny, zaregistrováno 467 úspěšně proběhlých nedobrovolných dražeb. Pokud bude i zbytek roku probíhat v nastaveném kurzu, můžeme očekávat i skokový nárůst.

Banky nejprve nedobrovolným dražbám nevěřily a raději využívaly zdlouhavé a drahé exekuce, které mohou trvat i několik let. Když však přibylo lidí, kteří přestali být schopni dostát svým závazkům, musely začít hledat rychlejší a spolehlivější nástroje, a to nedobrovolné dražby bezesporu jsou. Celý proces dražby trvá zhruba tři měsíce. Při správném provedení bývá dosažená prodejní cena o 20 % vyšší a náklady o třetinu nižší než při exekuci,“ uvedl Radim Hasman, předseda představenstva společnosti Eurodražby.cz. „Jak nám ukazují čísla, počet nedobrovolných dražeb stále roste. Dle mého odhadu by letos mohly překročit magickou hranici 1000 provedených nedobrovolných dražeb za rok. S pokračující krizí můžeme sledovat i nárůst dražeb komerčních nemovitostí, i když se v těchto případech většinou jedná o dražby dobrovolné.“

Veřejné dražby se dělí na dobrovolné a nedobrovolné. První navrhuje majitel, většinou se jedná o insolventního správce. Nedobrovolné dražby iniciuje věřitel mající na nemovitosti zástavu, aby uspokojil své pohledávky. Dražby se řídí zákonem 26/2000 Sb., který jasně stanovuje jejich jednotlivé kroky a náležitosti. Veřejné dražby může provádět pouze dražebník, kterému byla udělena koncese na provádění dražeb, kterou schvaluje Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu