21. 07. 2008

Od srpna se zvýší všechny důchody

Základní výměra vypláceného důchodu, jednotná pro všechny důchody, se od srpnové důchodové splátky zvýší o 470 Kč. Místo 1 700 Kč tak nově bude činit 2 170 Kč měsíčně.  Procentní výměra, která je individuální a zjednodušeně řečeno závisí na výši příjmů a dobách důchodového pojištění každého člověka, zůstane stejná. Do důchodů přiznávaných od data spadajícího do období od 1. srpna 2008 už bude ČSSZ automaticky započítávat základní výměru 2 170 Kč.

U dílčích důchodů
přiznaných podle Koordinačních nařízení nebo mezinárodní smlouvy se zvýšení základní výměry stanoví v poměru dob pojištění, tedy bude v nižší výši.

Příklad valorizace starobního důchodu:

Pobírá-li v roce 2008 důchodce starobní důchod například 11 263 Kč, tvoří ho základní výměra 1 700 Kč a procentní výměra 9 563 Kč. Od srpnové splátky důchodu se základní výměra zvýší o 470 Kč na 2 170  Kč. Po valorizaci tak bude občan dostávat starobní důchod 11 733 Kč měsíčně.

REKLAMA

O zvýšení důchodu není třeba žádat. Úpravu provede ČSSZ, stejně jako na začátku roku, automaticky . Všichni poživatelé důchodů obdrží oznámení o zvýšení důchodových dávek. Lidé, kterým důchod vyplácí v hotovosti Česká pošta, dostanou oznámení současně s výplatou důchodů za srpen 2008. Pokud se jedná o bezhotovostní výplatu důchodu na účet klienta, tito lidé dostanou oznámení poštou jako běžnou listovní zásilku.

Od srpna 2008 se podle nařízení vlády č. 212/2008 Sb. o 3,6 % zvýší také příplatky k důchodu přiznané podle zákona č. 357/2005 Sb. a podle nařízení vlády č. 622/2004 Sb. perzekvovaným osobám z období komunistického režimu a účastníkům národního boje za vznik a osvobození Československa a některým pozůstalým po nich.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu