31. 05. 2010

Povodně 2010 – Polovině majitelů rodinných domů již byly poukázany peníze za povodňové škody

Likvidátoři pojišťovny Generali v krátkém čase vyřídili přibližně polovinu těchto škod, dalším klientům poskytují zálohy na pojistná plnění na základě prohlídek mobilních techniků. Díky každodennímu mapování způsobených škod přímo v terénu upravili předpokládaný celkový účet letošních povodní na 1200 škod za 100 miliónů korun.

Druhou nejpočetnější skupinou škod jsou pojistné události na domácnostech, kterých Generali eviduje přibližně 140 za necelé 3 miliony korun, 65% z nich již bylo zlikvidováno. Podnikatelé hlásí škody za 4,5 miliónu korun, škody na obecním majetku dosahují aktuálně 6 milionů korun. Právě posledně jmenované škody budou i nadále růst, jak budou podnikatelé i obce sčítat způsobené škody. V konečném účtování mohou výrazně změnit i předpokládaný celkový účet škod.

S ubývající vodou a posupujícím časem začínají růst velké škody nad jeden milión korun. Generali jich dosud eviduje 6 za necelých 10 miliónů korun.

Pomalu se začíná naplňovat odhad zemědělských škod na plodinách a zvířatech. Aktuální výše činí 3 miliony korun, přičemž předpoklad hovoří o 6 milionech korun.

Z krajů bylo nejvíce škod nahlášeno v Severomoravském kraji, kde likvidátoři Generali zatím zaznamenali 80% z celkové výše všech nahlášených škod. Z okresů mají v počtu škod největší zastoupení Frýdek-Místek a Karviná. Z městských aglomerací patří nelichotivé prvenství Bohumínu a Karviné.