07. 09. 2010

Subjekty:
Hypoteční banka

Průměrná výše hypotečních úvěrů na Pardubicku klesá

Hypoteční banka si i nadále v regionu drží pozici jedničky s více než 40% tržním podílem. Obyvatelé Pardubicka preferují jistotu, a proto 67 % volí 5leté fixace hypotečních úvěrů. Ceny nemovitostí na Pardubicku nyní stagnují. Do budoucna lze očekávat navýšení cen u zasíťovaných pozemků, nebo u rodinných domků v atraktivních lokalitách.

„Pardubicko je pro Hypoteční banku důležitým krajem. Naše banka zde za první polovinu roku 2010 dosáhla více než 43% tržní podíl. Pozici jedničky si na Pardubicku držíme dlouhodobě,“ sděluje Milan Fryš, ředitel regionální pobočky Hypoteční banky v Pardubicích.

Podle údajů Hypoteční banky lidé na Pardubicku upřednostňují zejména starší zděné nebo modernizované panelové byty v dobrých lokalitách. Ty si také drží své ceny téměř na stejné úrovni jako v roce 2009. Naopak panelové byty před rekonstrukcí, nacházející se v méně atraktivních lokalitách, se prodávají o 15 až 20 % levněji než vloni. „Také platí, že v samotných Pardubicích ceny bytů klesají mírněji než v ostatních lokalitách v kraji. Je to dáno lepšími pracovními možnostmi v krajském městě i lepší dopravní obslužností,“ komentuje preference klientů Milan Fryš. Z analýz Hypoteční banky dále vyplývá, že za metr podlahové plochy u nového bytu v centru se v Pardubicích v prvním pololetí letošního roku platilo v průměru 34 800 Kč, u starších bytů to pak bylo o 7 tisíc méně. Například ve Svitavách metr podlahové plochy u nového bytu v centru vyšel na 24 000 Kč a u staršího pak na 18 000 Kč.

V Pardubickém kraji je menší zájem o financování koupě i výstavby rodinných domků než ve zbytku republiky. Zájem je jednak o domy s vyšším opotřebením, které mají nižší pořizovací cenu a lidé si je mohou modernizovat podle svých představ. Lidé v regionu také mají zájem o novou satelitní zástavbu ve všech lokalitách v dosahu větších měst do vzdálenosti přibližně 15 km. Podobné je to i s oblíbeností pozemků v dosahu větších měst. K nejpoptávanějším patří pozemky ve stávajících zástavbách nebo v bezprostřední návaznosti na ně.

Lidé, kteří mají zájem o hypoteční úvěr, by měli znát své finanční možnosti a měli by také myslet na „zadní vrátka“. Každý žadatel o hypotéku by měl mít vytvořenu finanční rezervu, nebo si svůj úvěr pojistit pro případ ztráty zaměstnání, dlouhodobé pracovní neschopnosti, atd. „Jedině tak se lze připravit i na nepříjemné události, které mohou vést ke snížení příjmů a tím dostat klienty do složité životní situace,“ vysvětluje Milan Fryš, ředitel regionální pobočky Hypoteční banky v Pardubicích.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu