06. 01. 2022

Skupina ČSOB zvyšuje úrokové sazby

Úrokové sazby čeká další růst. V návaznosti na razantní zvýšení základní úrokové sazby ze strany České národní banky, zvyšuje skupina ČSOB sazby u všech fixací hypoték. K navýšení dojde od pondělí 17. ledna. Nově bude úroková sazba u nejčastěji využívané hypotéky s fixací na 5 let vyšší o 0,6 %. Největšího zdražení se od pondělí dočkají sazby u jednoleté fixace (+1,0 %).

„Naše původní plány počítaly s pomalejším růstem úrokových sazeb. Nové sazby jsou nicméně reakcí na razantní krok ČNB z 22. prosince 2021, která se snaží zabránit dalšímu nárůstu inflace,“ vysvětluje Jiří Feix, předseda představenstva Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny.

„Ačkoliv chuť po vlastní nemovitosti má stále velká řada klientů, sazby přesahující 4 % hypoteční trh velmi pravděpodobně zpomalí. Snížená poptávka po hypotékách bude pravděpodobně mít dopad také na ceny nemovitostí, které by neměly růst tak razantně jako v minulých letech. Přesto však kvůli nízké nabídce nemovitostí, zvyšování inflace i cen stavebních materiálů a energií nečekáme jejich pokles,“ doplňuje Jiří Feix.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek