16. 02. 2009

Výsledky bytové výstavby za rok 2008

Za rok 2008 bylo zahájeno 43 531 bytů a ve srovnání s rokem 2007 došlo k poklesu o 0,6 % (‑265 bytů). Po očištění od vlivu změny přechodu na vyšší DPH, kdy se ke konci  r. 2007 obyvatelstvo předzásobilo hypotékami a urychlilo koupi nemovitostí, lze tento pokles prezentovat dokonce jako navýšení o 2 až 3 %.

Meziroční porovnání příslušného čtvrtletí a zprávy ze sektoru developerské i individuální výstavby konce roku 2008 však již pozitivní zprávy nepřináší. Ve 4. čtvrtletí 2008 byla zahájena výstavba 9 686 bytů, tj. o 19 % méně než ve stejném období roku 2007. I po očištění od výše uvedených vlivů  MMR odhaduje pokles o  cca 8 %.

Přitom zájem o nové byty v ČR neklesá. Snížení ochoty bank financovat individuální klienty a ještě mnohem výraznější snížení ochoty k financování developerských projektů je důsledkem jednotného postupu akcionářů zejména velkých zahraničních bank, které téměř nerozlišují specifika jednotlivých nových středo- a východoevropských členských států. Přitom ČR v žádném případě zatím  nemusí  úrovni vlády uvažovat o podobných opatřeních, jaká např. minulý týden zveřejnilo Slovensko. Tedy ochotu státu pomoci klientům hypotečních bank se splácením svých úvěrů. ČR byla a je z hlediska objemu klasifikovaných  úvěrů na předním místě v EU.

Dokladem tvrzení je v procentech vyšší pokles dokončených bytů než zahajovaných. Nedokončené byty se tak přesunují do statistiky rozestavěných, kde 176 120 bytů ke 31. 12. 2008 přestavuje meziroční navýšení o 3 %. Přibývá tedy bytů, které nemohou být dokončeny, protože zřejmě není vyjasněno dofinancování. MMR   předpokládá, že v roce 2009 bude objem zahajovaných i dokončovaných bytů na zhruba shodné úrovni cca 32 -36 tisíc.

„Za pozitivum považuji trend nepřerušeného růstu počtu modernizovaných bytů. Ve 4. čtvrtletí 2008 byla dokončena modernizace 5 996 bytů, což je o 13 % více než ve stejném období roku 2007. Pro letošek MMR odhaduje v tomto ukazateli stagnaci, nebo jen mírný nárůst,“ uvedl ministr pro místní rozvoj Cyril Svoboda.