05. 06. 2008

Zaměstnavatelé v Praze lákají zaměstnance mimo jiné na výhodnější hypotéky

I přesto zde působí většina významných společností a do hlavního města neustále přichází za prací nejvíce lidí z celé republiky. Nejen oni musí řešit své bydlení, tedy otázku, která je v Praze poměrně nákladná a problematická.

Velká část firem si bytovou situaci svých současných i potenciálních zaměstnanců dobře uvědomuje a trendem poslední doby se stala aktivní pomoc s jejím řešením. Benefit v této podobě totiž často rozhoduje o tom, kterou pracovní nabídku si zaměstnanec vybere. Proto firmy, jež mají propracovanou politiku zaměstnaneckých benefitů, nabízejí ve spolupráci s bankami zvýhodněné podmínky hypoték. „V Hypoteční bance tento trend jasně vidíme. V loňském roce jsme ve spolupráci se soutěží Zaměstnavatel roku uzavřeli smlouvy o zaměstnaneckých hypotékách s několika desítkami společností a očekáváme, že zájem o tyto služby poroste i v příštích letech,“ komentuje vývoj Jindřich Roun, ředitel pražské pobočky Hypoteční banky. Předmětem zvýhodnění může být u hypotéky nejen zvýhodněná úroková sazba, ale také nižší poplatek za zpracování úvěru. Celkově tak může zaměstnanec se zvýhodněnou hypotékou každý měsíc ušetřit třeba i několik set korun, a to v některých rodinných rozpočtech může být rozhodující částka.

Obyvatelé Prahy si podle údajů Ministerstva pro místní rozvoj v prvním čtvrtletí roku 2008 vzali celkem 3 981 hypoték v objemu téměř 9,5 mld. Kč, což představovalo meziroční pokles o 13 %. V minulém roce bylo v hlavním městě poskytnuto celkem 23 769 hypotečních úvěrů v objemu 54,5 mld. Kč. Od počátku činnosti hypotečních bank do konce března 2008 bylo klientům v tomto regionu poskytnuto 96 913 hypoték v celkovém objemu 180,9 mld. Kč.

Kdo byl loni typickým klientem Hypoteční banky v Praze? Šlo o bezdětného svobodného muže ve věku 34 let. Vystudoval střední nebo vysokou školu a jeho čistý měsíční příjem byl v průměru cca 40 000 Kč. Průměrná výše hypotéky v Praze činila 2,209 mil. Kč a průměrná splatnost úvěru byla 24,2 let. Nejčastějším účelem hypotéky byla koupě bytu.

A jak se vyvíjel regionální trh s nemovitostmi? „V roce 2007 vzrostly ceny starších i nových bytů v Praze o 15 %. Obrovské rozdíly zůstávají mezi cenami bytů v centru a na okraji,“ komentuje vývoj Petr Němeček, ředitel oceňování nemovitostí Hypoteční banky. Nemalý podíl na trhu s byty v centru mají cizinci, kteří jsou ochotni zaplatit i více, než je běžné, a tím popohání tempo růstu cen směrem vzhůru. Nadstandardní byty (od 75 000 Kč/m2) se prodávají zejména v luxusních lokalitách (Praha 1, 2, 5, 6, 7, 8). V Praze a nejbližším okolí probíhá několik desítek developerských projektů a ceny těchto nemovitostí se pohybují v širokém rozpětí od přibližně 35 000 Kč/m2 až nad 200 000 Kč/m2. Největší zájem přetrvává o menší byty do 60 m2 (2+kk, 2+1, 3+kk) v ceně do 3,5 mil. Kč. Zvýšil se rovněž zájem o mimopražské lokality z důvodu vysokých cen v hlavním městě.

REKLAMA

Také nabídka rodinných domů v Praze se pohybuje v širokém cenovém rozpětí. „V loňském roce rostly ceny domů v hlavním městě pouze mírně,“ doplňuje Petr Němeček. Největší poptávka je po rodinných domech v ceně do 8 mil. Kč. Klienti mají zájem rovněž o okrajové části Prahy, především o jihozápadní, jižní a jihovýchodní oblast.

Praha se potýká s velkým nedostatkem pozemků, a tak se poptávka přesunula do okolí hlavního města. Atraktivní jsou zejména lokality s dobrou dostupností do města, občanskou vybaveností v obci a pěkným okolím. Zasíťované pozemky na jihovýchodním okraji Prahy se pohybují v cenách okolo 2 200 Kč/m2. Ve zvlášť žádaných lokalitách v těsné blízkosti hlavního města (Průhonice, Šeberov, Horní Počernice) již přesáhly ceny stavebních parcel 3 000 Kč/m2.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu