Změna obchodních podmínek na Sreality

Asociace doporučuje svým členům, aby za nových obchodních podmínek tento realitní server nevyužívali. Asociace realitních kanceláří ČR považuje nové obchodní podmínky Sreality jako největšího inzertního portálu v ČR nabízejícího nemovitosti za zneužití dominantního postavení na trhu (a podá proto podnět ÚOHS, aby záležitost prošetřil).

Sreality jsou zatím s více než dvěma tisíci inzerujících realitních kanceláří největším realitním inzertním serverem na českém trhu. Nový systém je založen na platbách inzerentů v závislosti na množství náhledů (prokliků) na jednotlivé inzeráty. Tento způsob je zneužitelný, protože nelze zabránit tzv. falešným proklikům (jak potvrdil i znalec v oboru výpočetní techniky).

Tento princip účtování plateb způsobuje, že inzerující realitní kancelář nemůže ovlivnit výši plateb za inzerci na Sreality. Možnost nastavení limitu počtu náhledů řeší problém nepřijatelným způsobem, protože po dosažení stanoveného limitu se inzerát již na serveru v nabídce neobjevuje.