EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Nájem jako alternativa vlastního bydlení

 

Realitní trh začíná pociťovat ochlazení. Hypotéky opět zpřísnily, úrokové sazby i ceny nemovitostí pokračují v růstu, nabídka nemovitostí se tenčí a nájmy zdražují. Vývoj přesto naznačuje, že by se k nájemnímu bydlení mohlo začít uchylovat stále více lidí.

Loading



 


Česká národní banka (ČNB) od dubna opět zpřísnila svá doporučení. Lidé tak již horko těžko získají hypotéku nad 80 % hodnoty zástavy nemovitosti (LTV). K tomu ještě potřebují další 4 % hodnoty nemovitosti na zaplacení daně z nabytí.

Další zpřísnění v podobě zákona o ČNB

Dostupnost úvěrů na bydlení by se mohla od července navíc ještě zhoršit s příchodem novely zákona o ČNB. Současná podoba novely by mohla zpřísnit i další parametry poskytování hypoték (kromě LTV i LTI či DSTI). „Při posuzování úvěruschopnosti je přitom třeba zohlednit mnoho individuálních aspektů. Není logické uchýlit se k posuzování úvěruschopnosti makro regulací, protože tím prakticky znemožníme pořízení nemovitosti takovým klientům, kteří jsou bonitní, mají dostatečný majetek, ale momentálně nízké příjmy,“ říká Omar Koleilat, předseda představenstva Asociace developerů. Problémy získat hypotéku by se dotkla především mladých rodin.
Novela však představuje také riziko pro stávající majitele hypoték, kteří by ztratili možnost refinancování na konci fixace. Mohlo by tak dojít ke stagnaci celého rezidenčního trhu. „Dle zkušeností developerů je dnes většina prodávaných bytů financována právě hypotékou. Pokud by ČNB v budoucnu přistoupila k opravdu tvrdé regulaci, dojde zcela jistě ke stagnaci celého trhu,“ upozorňuje na rizika potenciální makro regulace nemovitostního trhu v podobě dalšího omezení hypoték předseda Asociace developerů.

Ceny nemovitostí i sazby letí vzhůru

Se začátkem roku navíc začaly růst úrokové sazby hypotečních úvěrů. Podle průměrné úrokové sazby Fincentrum Hypoindex se sazby odrazily na začátku roku ode dna z prosincových 1,77 % na únorových 1,95 %.
Průměrná nabídková cena nových volných bytů se podle Deloitte develop indexu v listopadu a prosinci loňského roku zvýšila o 5,4 % na 85 320 korun za metr čtvereční. Meziročně došlo k téměř pětinovému nárůstu a během ledna a února letošního roku o dalších 2,5 % na 88 500 korun za metr čtverečních. Zároveň se tenčí nabídka volných bytů, která poklesla meziročně od loňského ledna z 6200 na 4 220 bytů.

Nájmy zdražují, přesto by brzy mohly hrát prim

Češi stále považují vlastnické bydlení za nejlepší alternativu bydlení. Téměř 80 procent z nich vidí vlastní bydlení jako výbornou investici. Zájem o investiční nemovitosti by měl proto přetrvat i v příštích měsících.
„Tato prognóza souvisí s nedostatkem alternativních investičních produktů a přirozenou důvěrou lokálních investorů v realitní trh, kterou zatím výrazně neotřásla ani snižující se dostupnost nových bytových jednotek, jejich cenový nárůst a podstatné změny na hypotečním trhu. Nájemní byt proto zůstává atraktivní z hlediska investičního nákupu, pro méně bonitní se však pomalu stává jedinou alternativní možností při řešení vlastního bydlení,“ říká Denisa Višňovská, partner realitní kanceláře Lexxus.
Současná situace na realitním trhu zhoršuje dostupnost bydlení především nízkopříjmových skupiny, které musejí ustupovat vlastnickému bydlení a uchylovat se k bydlení nájemnímu.  „Očekáváme, že pozvolna narůstající oblibu nájmů nezastaví ani zvyšující se ceny nájemného, které vzrostly v pražských bytech průměrně o 7 %,“ vysvětluje Denisa Višňovská.
„Nepředpokládám, že by došlo ke skokovém nárůstu poptávky po nájemním bydlení mezi těmi, kdo na hypotéku nově nedosáhnou, a i kdyby, nebude možné ji ze dne na den saturovat,“ dodává Omar Koleilat.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *