EUR 24.995

USD 23.189

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 24.995

USD 23.189

Text: Karel Pučelík

30. 10. 2020

1 komentář

Poptávka po bydlení neklesá

 

Poptávka po nových bytech v hlavním městě ani v době pandemie koronaviru. Jak se vyvíjí poptávka, nabídka i ceny nového bydlení popisuje analýza trojice velkých developerských společností. Data bank zase ukazují vysoký zájem o hypotéky.

Loading



 


Letos se v Praze prodalo 3750 nových bytů, z toho ve třetím čtvrtletí na 1350. Vyplývá ze studie developerských společností Trigema, Skanska Reality a Central Group. Důsledky koronavirové pandemie tak ve srovnání s dvěma předchozími roky patrně nemají velký vliv na poptávku. „Prodeje nových bytů v Praze vzrostly oproti minulému čtvrtletí téměř o čtvrtinu. Poptávku nyní akcelerují velmi levné hypotéky, o které je rekordní zájem. Potvrzuje se také to, že lidé v nejisté době vnímají nemovitosti jako bezpečné uložení peněz a ani nyní koupi neodkládají. Podle našich analýz by se letos v Praze mohlo celkem prodat kolem pěti tisíc nových bytů,“ řekl šéf Central Group Dušan Kunovský.
Oproti loňskému roku (o 3,2 procenta) i předcházejícímu čtvrtletí (o 1,7 procenta) vzrostla i průměrná cena bytů, i když se jedná o nižší meziroční nárůst ve srovnání s předchozími lety. Aktuálně činí 110 117 korun za metr čtvereční. „Nad 100 000 korun na metr čtvereční je v Praze více než 70 procent všech prodaných bytů. Plná čtvrtina z nich se pak pohybuje nad 120 000 korunami za metr čtvereční. Ceny se ale v posledním roce zvedají už jen mírně. Zhruba o polovinu se přitom za tuto dobu zvýšil počet bytů, které jsou v rozpětí od 100 do 110 000 korun na metr čtvereční,“ vysvětlil Marcel Soural, který je předsedou představenstva společnosti Trigema.
Nabídka od konce druhého čtvrtletí klesla o 100 na 5700 bytů. „Od slabých let 2015 až 2016 se nabídka nových bytů v Praze pomalu doplňuje. Ani její sedmiprocentní navýšení za posledních dvanáct měsíců ale nedokáže uspokojit stále silnou poptávku. Navíc dochází k velké disproporci nabídky mezi jednotlivými městskými částmi, kde v některých je nabídka naprosto minimální a jiné naopak nabídkou nových bytů dominují,“ upozornil generální ředitel rezidenčního developmentu Skanska Petr Michálek.
Mimo hlavní město se nejvíce bytových jednotek prodalo v Jihomoravském, Olomouckém a Středočeském kraji. Naopak nejméně prodejů hlásí Ústecký kraj a Vysočina.

Rekordní zájem o hypotéky

Zájem o bydlení v roce poznamenaném pandemií koronaviru potvrzují i data českých bank. Podle průzkumu České bankovní agentury (ČBA) je letošní rok co do objemu hypotečních úvěrů rekordní. Hypotéku na bydlení má prý až pětina Čechů. V průzkumu se uvádí, že devadesát procent dotazovaných aktuální pandemie a její důsledky v rozhodování o hypotéce nijak výrazně neovlivnily.
„Letošní rekordně vysoké objemy jsou dány ne kusy, ty nejsou nijak mimořádné, ale primárně cenami nemovitostí. Ty spíše stagnují, v horším případě jdou nahoru, čímž stoupá i průměrná výše hypotéky. Zájem o hypotéky přitom setrvává, za což mohou zejména nízké úrokové sazby a také zrušení daně z nabytí nemovitosti,“ uvedl hlavní poradce ČBA Vladimír Staňura.
Další vývoj na hypotečním trhu je ale podle poradce agentury nejistý, vzhledem k aktuální situaci. „Druhá vlna koronaviru způsobila pokles sazeb na mezibankovním trhu. Trh se obává negativního vývoje ekonomiky české i světové a očekává nízké sazby. Banky tak mohou jít se svojí nabídkou hypotečních úrokových sazeb dolů. Prostor pro pokles se výrazně snižuje, ale stále ještě existuje,“ dodal Staňura.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Začal lobbing za státem dotované hypotéky. Jak velká by to byla chyba?

Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů a dokonce […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

07. 05. 2024

Analýza: Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla

První čtvrtletí letošního roku přineslo další výrazné oživení poptávky na pražském trhu s novými byty. Prodalo se jich bezmála o čtvrtinu více než v předchozím čtvrtletí a téměř 2,5krát tolik, co ve stejném období loňského roku. Výrazný vliv měly především klesající úrokové sazby a zlepšení dostupnosti hypoték.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *