EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: Jakub Mokroš

13. 01. 2017

1 komentář

Realitní fond jako alternativa k pronájmu nemovitostí

 

Koupit nemovitost, ať už za hotové, nebo na hypotéku, a následně ji pronajímat je oblíbená činnost mnoha investorů. V ideálním případě je takový způsob samozřejmě zajímavý a výnosný. Ovšem je spojený s celou řadou rizik a také s množstvím administrativy, ať už kolem úvěru, nebo kolem nájemních smluv.

Loading



 


Osobně bych takový způsob investice v žádném případě nedoporučil, a to právě z důvodů velkých rizik. Existuje však zajímavá alternativa, kterou je investování do realitního fondu. Správa nemovitostí k pronájmu se totiž mnohem lépe dělá ve velkém a je daleko lepší být součástí takového fungujícího procesu, než strávit hodiny a hodiny času agendou s vlastními nemovitostmi a stejně posléze zjistit, že nevyděláváme víc.

Co nám nabízí realitní fondy a kolik můžou vydělávat?

Jako příklad si můžeme uvést realitní fond společnosti Investika. Předpodkládaný roční výnos takového fondu je 5,5 % v čistém. Potvrzuje to i historická výkonnost za poslední rok, která činí 5,68 %. Podobně je na tom realitní fond KB (bohužel určen jen pro privátní klienty IKS), ten počítá s výnosem 5 % p.a. Podobný fond nabízí i ZFP. Jeho historická výkonnost je o něco málo menší, ale i tak zespoda atakuje hranici 5 % p.a. Existují samozřejmě i další, ale pro příklad nám to stačí.
V případě pronájmu nemovitostí v reálu také vyděláme v čistém okolo 5 % p.a., ovšem tento náš výdělek bude nepochybně spojen s administrativou okolo správy nemovitosti. Pokud budeme mít nemovitostí více, můžeme s nadsázkou hovořit o dalším částečném pracovním poměru.
U fondu je navíc jedna ne úplně zanedbatelná výhoda, a tou je daňový test 3 roky. Výnosy z fondu se realizují růstem ceny podílu a pokud z fondu vybereme peníze až za 3 roky nebo později, nebudeme muset danit výnos.
Navíc samotnou nemovitost musíme koupit buď za značnou hotovost, nebo použít úvěr. Podíly ve fondech můžeme nakupovat pravidelně zpravidla od 500 korun měsíčně, takže je taková investice dostupná opravdu všem.

Výhody a rizika realitních fondů

Důležité je i riziko investice. V případě přímého investování například do bytů riskujeme buď problémového nájemníka, nebo prodlevu mezi nájmy, což nám může snížit celkové příjmy. Realitní fondy většinou nakupují lukrativní a převážně kancelářské nemovitosti ve velkých městech, kde poptávka převyšuje nabídku. Navíc nájemní smlouvy v takových komplexech jsou uzavírány na několik let a s dlouhými výpovědními lhůtami. V případě, že jeden nájemník skončí, musí stejně platit a na jeho místo se už většinou tlačí další. Proto jsou výnosy realitních fondů tak stabilní.
Na druhou stranu, abych fondy jen nechválil, je třeba započítat i vstupní poplatek. Dle sazebníku Investiky se poplatky pohybují od 2,1 do 4 % z investované částky. Pokud do fondu vložíme jednorázově 1 000 000 korun, zaplatíme vstupní poplatek ve výši 3 %, tedy 30 000 korun. Podobný poplatek samotný nákup nemovitostí nemá, ale je nahrazen právě naším časem a úsilím.
Když tyto věci sečteme, tak je i přes poplatek jednoznačně výhodnější nakupovat přes podílový fond než napřímo. Ušetří nám to spoustu času a v reálu stejně dost pravděpodobně vydělá víc.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Na Beinstein

    16 ledna, 2017

    „vstupní poplatek“ u nákupu nemovitosti je v tuto chvíli téměř vždy 4%…a to jako daň z nabytí nemovitosti, nemluvě o fixních nákladech na právní a administrativní úkony spojené s nákupem, pojištění, následné placení daní z vlastnictví nemovitosti atd. 🙂

    Odpovědět