Pro tři čtvrtiny evropských domácností jsou nejvyššími výdaji náklady spojené s bydlením a nákupem potravin

13.03.2012 04:03 Tisková zpráva: ING Bank

„Mít výdaje pod kontrolou je v dnešní ekonomické situaci nutnost. Podle mezinárodního průzkumu ING Bank, do kterého bylo zařazeno 13 evropských a 6 mimoevropských zemí, představují pro tři čtvrtiny domácností nejvyšší výdaje náklady spojené s bydlením a jídlem,“ doplňuje výsledky výzkumu Libor Vaníček, ředitel retailové části ING Bank ČR. Pro téměř 40 % českých respondentů je největší výdajovou položkou bydlení a náklady spojené s ním, tedy nájem, hypotéka, případně další úvěry. Pro 35 % českých domácností jsou pak nejvyšší výdaje spojeny s jídlem. Zajímavostí je, že v České republice jsou pro 20 procent domácností největší položkou rozpočtu náklady na energie, což je nejvyšší podíl ze všech sledovaných zemí.

Graf. Nejvyšší měsíční výdaje domácnosti

vydaje-domacnosti-v-evrope

Pokud se podíváme na srovnání s okolními státy, náklady spojené s bydlením tvoří největší podíl v rozpočtu u 65 % Holanďanů. Oproti tomu více než polovina Italů a Slováků uvádí, že nejvyšší položku v jejich výdajích tvoří potraviny. „Každá domácnost, potažmo i jednotlivec, by měla mít vytvořenu finanční rezervu pro případ neočekávaných situací. Uvádí se, že ta by měla v ideálním případě tvořit alespoň šestinásobek měsíčního příjmu. Vhodné je proto odkládat pravidelně stranou i třeba jen stokorunové částky, a to na místo, kde peníze nejsou na očích a nelákají k bezhlavému utrácení. Nabízí se například v dnešní době čím dál oblíbenější spořicí účty, které mají atraktivní úrokovou sazbu, jejich zřízení a vedení je většinou zdarma, peníze jsou neustále k dispozici a můžete na ně vkládat kdykoliv a jakoukoliv částku. Tyto výhody nabízí například ING Konto,“ doplňuje Vaníček.

Mezinárodní průzkum ING je studií na téma spoření a výdajů, které poskytuje srovnání v 19 zemích, z toho ve 13 evropských. Průzkum byl realizován v prosinci 2011 společností TNS Nipo na reprezentativním vzorku 1000 obyvatel v každé ze sledovaných zemí.