EUR 25.025

USD 23.283

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.025

USD 23.283

03. 07. 2012

0 komentářů

Subjekty:
GOLEM FINANCE

Nejlevnější hypoteční prázdniny

 


 

Průměrná nabídková úroková sazba hypoték s pětiletou fixací a LTV do 70 % (GOFI 70) v červnu klesla o 4 setiny procentního bodu na 3,52 % a dostala se tak na další historické minimum. O stejný díl klesla také průměrná úroková sazba hypoték do 85 % LTV. V červnu banky tuto variantu nabízely svým klientům v průměru za 3,66 %, vyplývá z aktuálních statistik indexů GOFI mapujících nabídkové úrokové sazby hypotečních bank působících na českém trhu.

Indexy GOFI 70 a 85 dlouhodobě vykazují vysokou míru korelace s ukazatelem Hypoindex (viz předchozí graf), který zaznamenává průměrné úrokové sazby skutečně poskytnutých hypoték. Na základě dosavadních zkušeností a s ohledem na současný vývoj na trhu očekáváme, že Hypoindex, který v květnu klesl na 3,68 %, bude klesat i v následujících měsících a vyloučeno není ani prolomení hranice 3,60 %.

Hypotéky o prázdninách zlevní
Čtvrteční měnově politické rozhodnutí ČNB se téměř okamžitě odrazilo v sazbách na mezibankovním trhu. Z pohledu hypoték nejdůležitější jednoměsíční sazba PRIBOR, na kterou je navázána většina úrokových sazeb variabilních hypoték, v pátek propadla z 0,93 na 0,76 procenta, tedy o 17 bazických bodů.

Pokles sazeb ČNB udělal radost především klientům s variabilní úrokovou sazbou. Nové hypotéky zlevní a profitovat z poklesu budou i stávající klienti s variabilní sazbou, u kterých vzhledem ke změně přesahující obvyklé fluktuační pásmo ±0,1 p.b  rovněž dojde k úpravě úrokové sazby směrem dolů.

Pokles sazeb se s velkou pravděpodobností se zpožděním projeví i v případě fixních úrokových sazeb. Již v průběhu července, nejpozději srpna proto očekáváme, že hypotéky do 70 % hodnoty zástavy nemovitosti (index GOFI 70) zlevní a jejich průměrná nabídková úroková sazba by mohla klesnout pod 3,50 %. Ostatně snížení sazeb o 0,15 p.b. již avizovala Česká spořitelna.

REKLAMA

Letošní prázdniny budou tedy ve znamení nejnižších hypotečních sazeb v historii úvěrování a příznivé úrokové sazby podle našeho názoru přetrvají i v celém 2. pololetí letošního roku, přičemž tato predikce se týká jak sazeb fixních, tak variabilních. V souvislosti s nízkými úrokovými sazbami zároveň očekáváme i nadále velmi dobré podmínky dostupnosti bydlení a nevylučujeme další možné zlepšení. To se však bude odvíjet od cen nemovitostí. Již nyní jsou podmínky pro pořízení vlastního bydlení na nejlepší úrovni za poslední 3 roky.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Analýza: Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla

První čtvrtletí letošního roku přineslo další výrazné oživení poptávky na pražském trhu s novými byty. Prodalo se jich bezmála o čtvrtinu více než v předchozím čtvrtletí a téměř 2,5krát tolik, co ve stejném období loňského roku. Výrazný vliv měly především klesající úrokové sazby a zlepšení dostupnosti hypoték.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *