EUR 25.005

USD 23.223

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.005

USD 23.223

04. 11. 2013

0 komentářů

Subjekty:
GOLEM FINANCE

Úrokové sazby hypoték opět na rozcestí

 


 

Průměrná úroková sazba hypoték do 70 % zástavní hodnoty nemovitosti (LTV), kterou měříme prostřednictvím indexu GOFI70, v říjnu meziměsíčně poklesla o setinu procentního bodu na 3,11 %. V porovnání se stejným obdobím loňského roku je nyní hodnota indexu o 18 setin níže. Loni touto dobou hypotéky do 70 % LTV banky v průměru nabízely za 3,29 %.

Sazby hypoték do 85 % LTV tentokrát stagnovaly na 3,29 %. A nárůst úrokových sazeb zaznamenaly 100% hypotéky poskytované na plnou zástavní hodnotu. Index GOFI v říjnu meziměsíčně vzrostl o 8 setin procentního bodu na 4,47 %.
golem-hypoteky-131104-01

Aktuální vývoj sazeb na trhu je těžko čitelný. Jako by banky nevěděly, kam se sazbami dál. Někteří banky snižují sazby plošně, příkladem budiž UniCredit Bank, u jiných bank naopak sazby plošně rostou (GE Money Bank). Ovšem nejpočetnější skupinu tvoří banky, u kterých část produktového portfolia v říjnu meziměsíčně podražila a část naopak zlevnila. Příkladem může být Komerční banka, která snížila sazby u fixací na 1 a 2 roky a u 3letých a delších fixací úroky zvýšila.

Rozkol pozorujeme také mezi tím, jaké sazby banky inzerují, a jaké sazby klientům skutečně poskytují. Hodnota souhrnného ukazatele HYPOINDEX, který na rozdíl od našich indexů měří průměrnou úrokovou sazbu skutečně poskytnutých hypoték, v září klesla o setinu procentního bodu. HYPOINDEX dlouhodobě koreluje s naším indexem nabídkových úrokových sazeb GOFI70 a i tentokrát vývoj HYPOINDEXU potvrdil naši predikci, míra korelace se však rozkýváním trhu snížila. Příčina většího nominálního rozdílu mezi oběma ukazateli pravděpodobně spočívá v tom, že banky nabídkové sazby upravují směrem dolů velmi nerady, ale při jednání s klientem nakonec stejně na snížení sazby přistoupí.

Budou sazby klesat nebo růst?

Predikovat v tuto chvíli budoucí vývoj úrokových sazeb je z výše uvedených důvodů velice složité. Nicméně i přes avizovaný nárůst sazeb v některých bankách, očekáváme, že úrokové indexy budou v listopadu spíše klesat. V případě nabídkových sazeb pokles nebude příliš výrazný, v případě reálných sazeb, které zachycuje HYPOINDEX, bude posun pravděpodobně vlivem nejrůznějších individuálních akcí výraznější.

V cenách obecně by se pozitivně měly odrazit příznivé podmínky klesajících sazeb na mezibankovním trhu a svou roli sehraje také pokračující konkurenční boj, i když ten nemusí být již tak silný, jako v předchozích letech. Bankéři totiž díky letošnímu velkému nárůstu počtu a objemu sjednávaných úvěrů mají po obchodní stránce v kolonce „hypotéky“ z velké části splněno.

REKLAMA

          Vývoj úrokových sazeb na mezibankovním trhu

 golem-hypoteky-131104-02 golem-hypoteky-131104-3

 

 

 

REKLAMA

 

V tuto chvíli si troufáme odhadnout, že indexy nabídkových cen v průběhu listopadu dál mírně klesnou a hlavní index GOFI70, pokoří hranici 3,1 %.

Průměrná cena bytů se drží za 1,74 mil. Kč

Příznivá cenová hladina hypoték a stagnace cen bytů představují optimální podmínky pro pořízení vlastního bydlení. Co platí v realitě, potvrzují i naše statistiky dostupnosti bydlení. Hlavní index dostupnosti, který vyjadřuje, jak velkou část příjmu vynaloží průměrná česká domácnost na splátku hypotéky, v říjnu zopakoval výsledek předchozích dvou měsíců a stagnuje na úrovni 30,3 %.
golem-hypoteky-131104-05 golem-hypoteky-131104-04

 

 

 

 

 

Index návratnosti bydlení, který poměřuje průměrné ceny bytů a průměrné roční příjmy českých domácností v říjnu vzrostl o pouhou setinu procentního bodu. Statisticky podle tohoto indexu v tuto chvíli české domácnosti potřebují na pořízení průměrného bytu v ceně 1,74 milionu Kč zhruba 4 a půl násobek čistého ročního příjmu. Nejlepší návratnost bydlení dlouhodobě vykazuje Ústecký kraj, kde hodnota indexu činí 1,8 roku, naopak nejhorší podmínky k pořízení vlastního bydlení jsou v Praze, kde průměrná domácnost na pořízení bytu o vypočtené průměrné ceně 3,76 mil. Kč potřebuje bezmála 9násobek ročního příjmu.
golem-hypoteky-131104-07 golem-hypoteky-131104-06

 

 

 

 

Zdroj: GOLEM FINANCE, www.realitycechy.cz, www.hypoindex.cz, www.patria.cz

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Začal lobbing za státem dotované hypotéky. Jak velká by to byla chyba?

Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů a dokonce […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

07. 05. 2024

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *