EUR 25.025

USD 23.283

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.025

USD 23.283

13. 12. 2015

0 komentářů

SVJ: výbory čelí problémům s neplatiči

 


 

Nový občanský zákoník zavedl i pro členy výboru SVJ povinnost jednat při výkonu jejich funkce s péčí řádného hospodáře. Tím se dostávají na úroveň statutárních orgánů obchodních společností. S novou pozicí je také spojena odpovědnost za škodu způsobenou při výkonu jejich funkce. Výbory totiž mnohdy spravují majetek za stovky miliónů korun, což odpovídá velikosti majetku velké firmy.

S péčí řádného hospodáře

Situací, při kterých může sdružení vzniknout přímá škoda je celá řada. Velmi časté jsou například nedoplatky do společného fondu nebo na úhradě poplatků. Někdy se jedná jen o dlužníky, kteří nechodí na schůze SVJ a nereagují na výzvy. Jindy je situace horší, protože na majitele bytu je podána exekuce. Ta se pak může dotknout celého SVJ a hlavně výboru, který má dům ve správě. „Pokud se výbor bez zbytečného odkladu nedozví, o nařízené exekuci nebo insolvenci na jednotce dlužníka a nepřihlásí pohledávky SVJ k probíhajícímu řízení včas, poškozuje všechny vlastníky, kteří musí v důsledku nedoplatky za dlužníka uhradit. Odpovědnost navíc platí až 3 roky zpětně. To znamená, že výbor je odpovědný za své chyby i vůči vlastníkům, kteří se do domu teprve za několik let přistěhují, “ doplňuje Klusák. Poškození SVJ výborem ve své podstatě znamená, že členové domu mohou k odpovědnosti hnát přímo výbor.

Exekuci se dozvěděli až s katastru

To potvrzují zkušenosti z jednotlivých SVJ. Například Karel Med, předseda SVJ z Prahy 9 už podobný řešil: “Čelili jsme nařízené exekuci na prodej bytové jednotky vlastníka, který měl závazky i vůči SVJ. O exekuci jsme dozvěděli až z katastru nemovitostí. Obratem jsme připravili kroky k přihlášení se do exekučního řízení. Nakonec to dopadlo dobře,  pohledávky byly zaplaceny z prodeje bytu. Pokud bychom propásli exekuční řízení a nepřihlásili jsme se včas, nevím jak bychom dlužníka dohledávali a především, z čeho bychom se uspokojili.“ Pokud by výbor nereagoval včas, mohli by ostatní majitelé bytů žádat, aby pohledávku zaplatil právě výbor. V tomto konkrétním případě by se jednalo o několik desítek tisíc korun.  

REKLAMA

Podobnou zkušenost má i Lukáš Kozák, který vede SVJ v Duchcově. „I když by se měli lidé při stěhování přijít odhlásit nebo nahlásit, kolikrát jsem se o nových majitelích dozvěděl až s několikatýdenním zpožděním. Nový majitel bydlel takzvaně bez poplatků a starý odmítal za nového cokoli platit. Sehnat  starého majitele byl problém. S předěláním vyúčtování máme navíc spojené náklady,  které nám nikdo nezaplatil a vznikala tím škoda nám všem.“   

Zájem o dohled s novou legislativou výrazně roste

O tom, že svou roli ve výboru v posledních měsících jejich představitelé přehodnocují, svědčí také neustále se zvyšující zájem o podpůrné služby, které jim fungování usnadňují. „V posledních několika měsících evidujeme třicetiprocentní nárůst zájmu o automatické sledování změn v katastru ze strany SVJ,“ vysvětluje Michal Klusák, hlavní právní analytik portálu KatastrSVJ.cz. Podle něj je nárůst patrný především ze strany SVJ, které evidují alespoň desítku bytů a sledování změn v katastru by pro ně znamenalo každodenní několikahodinovou pracovní zátěž.
Zdroj : Tisková zpráva KatastrSVJ.cz

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Analýza: Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla

První čtvrtletí letošního roku přineslo další výrazné oživení poptávky na pražském trhu s novými byty. Prodalo se jich bezmála o čtvrtinu více než v předchozím čtvrtletí a téměř 2,5krát tolik, co ve stejném období loňského roku. Výrazný vliv měly především klesající úrokové sazby a zlepšení dostupnosti hypoték.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *