EUR 25.025

USD 23.283

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.025

USD 23.283

28. 11. 2016

0 komentářů

Na bydlení dáváme nejčastěji 20 až 30 % svých příjmů

 

Podle průzkumu finanční skupiny Wüstenrot nejpočetnější část českých domácností, zhruba jedna čtvrtina, dává na pokrytí nákladů na bydlení 20 až 30 % svých příjmů. Další čtvrtina se vejde do 20 %. Naproti tomu u každé šesté domácnosti náklady na bydlení přesahují polovinu veškerých příjmů. Češi jednoznačně preferují vlastní bydlení a jsou připraveni do něj investovat, případně si i půjčit. Podle průzkumu v současné době hypotéku nebo úvěr ze stavebního spoření čerpá 38 % dospělých Čechů.

Loading



 


V absolutních číslech se do nákladů na bydlení do výše 4 000 korun vejde 13 % domácností, do 6 000 korun 37 %, v rozmezí 6 000 – 10 000 korun se pohybuje 36 % domácností. Náklady do bydlení přesahující 10 000 korun má 27 % domácností.
 
wsts
Vlastní bydlení vede
Češi si uvědomují, že vlastní bydlení přináší řadu výhod. A investicím do vlastního bydlení nahrávají i nízké hypoteční sazby. „Vidíme, že zájem klientů, jak o hypoteční úvěry, tak o úvěry ze stavebného spoření trvale roste,“ říká Jiří Klos, manažer vývoje bankovních produktů Wüstenrot a dodává: „V motivaci klientů pro pořízení vlastního bydlení je zřejmý zájem na tom být ve svém domě či bytě svým pánem, ale neméně i potřebu snižovat náklady na bydlení. Nemalá část lidí vidí v pořízení nemovitosti i velmi dobrou investici do budoucna.“
Hypotéka je běh na dlouhou trať
Podle průzkumu Wüstenrot v současné době nějakou půjčku na bydlení čerpá 38 % Čechů. Zhruba třetina z nich uvedla, že jim jeho splácení nečiní žádné problémy. Nejpočetnější skupinou jsou lidé, kterým sice samotné splácení nepřináší komplikace, ale určitá omezení si uvědomují. Naproti tomu 14 % z dotazovaných, přiznává, že občas je pro ně obtížné pravidelnou splátku uhradit. Tři procenta dokonce uvádí, že splácení úvěru je nad jejich možnosti. Hypotéka je běh na dlouhou trať a lidé by si tak měli uvědomit, že splácením hypotéky stráví mnohdy 20-30 let svého produktivního života.
Důležité je, aby si lidé dokázali spočítat, jaký podíl jejich příjmů budou splátky představovat, a tím předešli budoucím komplikacím se splácením. A samozřejmě nastavili si splátky v čase tak, aby odpovídaly jejich současným i budoucím možnostem. Dobrý finanční poradce by měl s klientem tyto otázky důkladně rozebrat a najít pro něj to nejlepší řešení – zvolit výši splátky a jejich rozložení v čase s přihlédnutím ke klientovým možnostem, životní situaci i plánům,“ uvádí Jiří Klos.
Novela zákona bude i na klienty přísnější
Už v prosinci vstoupí v účinnost novela zákona o spotřebitelském úvěru. Ve vztahu k hypotečním úvěrům je pro klienty pozitivní novinkou možnost splatit jednou ročně část hypotéky, a to vždy do výše 25 %, bez hrozby sankcí ze strany banky. Při podpisu smlouvy uchazeči o úvěr také získají zákonem pevně stanovenou lhůtu na rozmyšlenou. Zájemci o financování vlastního bydlení by se však měli připravit na důslednější postup bank při schvalování úvěrů. Banky totiž dle novely budou muset mnohem přísněji prověřovat bonitu klientů.  
O průzkumu
Průzkum Generace X, Y, Z a jejich vztah k rodině a bydlení finanční skupiny Wüstenrot byl realizován s využitím platformy Ipsos Instant Research. Sběr dat probíhal on-line formou koncem května 2016. V on-line dotazníku odpovídalo celkem 1 050 respondentů v reprezentativním zastoupení podle pohlaví, věku, regionu, velikosti bydliště a vzdělání.
Tisková zpráva: Finanční skupina Wüstenrot

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Analýza: Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla

První čtvrtletí letošního roku přineslo další výrazné oživení poptávky na pražském trhu s novými byty. Prodalo se jich bezmála o čtvrtinu více než v předchozím čtvrtletí a téměř 2,5krát tolik, co ve stejném období loňského roku. Výrazný vliv měly především klesající úrokové sazby a zlepšení dostupnosti hypoték.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *